Tips & Inspiratie

Voor fotografen in ontwikkeling
Welke Nikon Macrolens

Welke macrolens voor Nikon koop je? Wat zijn nu belangrijke eigenschappen? Lengte? Maakt het uit welke onderwerp je fotografeert? Beeldstabilisatie? Vergroting? Voorkom een miskoop en bekijk de lenzen uit dit artikel. Ontdek ook welke macolens voor je Nikon wat mij betreft echt de aanrader is.

Welke Betaalbare Telelens Voor Nikon 2

Wat is een goede en betaalbare telelens voor je Nikon spiegelreflexcamera? In dit artikel worden kort een aantal telelenzen voor Nikon besproken, inclusief lenzen van Tamron en Sigma. Welke zijn een aanrader? Welke niet? Bespaar geld, koop bewuster en voorkom een miskoop. 

Welke Telelens Voor Canon Spiegelreflexcamera

Je hebt een Canon spiegelreflexcamera en je wil een telelens kopen om onderwerpen dichterbij te halen. Dit artikel is vooral bedoeld voor wie begint. Misschien wordt het je eerste telelens, in ieder geval betaalbaar. Denk aan een bedrag tussen ongeveer 200 en 600 euro. Welke telelens koop je? Ontdek in dit artikel een aantal aanraders en afraders en voorkom een miskoop.  

Welke Sony Systeemcameras A5000 A5100 A6000

In dit artikel bespreek ik 3 systeemcamera's van Sony. De A5000, A5100 en A6000. Dit zijn 3 instapmodellen. Wat zijn de verschillen? Wat is een aanrader en waarom? Maak een bewuste keuze als je in apparatuur investeert. 

Welke lens macrofotografie telelens macrolens voorzetlens tussenringen extender

Welke lens koop je voor macrofotografie? Bekijk een overzicht van verschillende mogelijkheden: telelens, macrolens, compactcamera, voorzetlens, tussenringen, extender, omkeerring en meer. Hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen? Er zijn meer mogelijkheden dan alleen een macrolens...

Welke Canon macrolens

Welke Canon macrolens koop je? Waar let je op? Maakt het uit of je liever bloemen of kleine beestjes fotografeert? Een langere of een kortere macrolens? 50, 60, 100, 150, 180 mm macrolens? Wel of geen beeldstabilisatie? En de vergrotingsfactor, krijg je je onderwerp goed groot in beeld? 

Wat is de afrader en waarom? Wat is wat mij betreft de beste macrolens? En wat de beste deal onder de 500 euro? Wat is de extreemste?

Bekijk de Canon macrolenzen die voor je op een rij zijn gezet en nog een macrolens van een ander merk die verrassend uit de hoek komt. De conclusie geeft een kort overzicht.

Maak een bewuste keuze en voorkom een miskoop.

Welke Nikon Spiegelreflexcamera Kopen Nieuw Wide

Bekijk in dit artikel eigenschappen en verschillen van 6 Nikon spiegelreflexcamera: Nikon D5500 vs D5600 (vs D5300) vs D7100 vs D7200 vs D7500 vs D610. Zijn de verschillen nu groot of juist niet? Ontdek ook welke wat oudere camera een interessant en serieus alternatief is voor een camera die net op de markt is...  

Welke Canon camera kopen?

Stel dat je de beginnende spiegelreflexcamera's van Canon ontgroeid bent en je een nieuwe spiegelreflexcamera wil kopen. Waar let je dan op? Ontdek in dit artikel de belangrijkste eigenschappen en verschillen op een rij tussen de Canon EOS 750D, 760D, 80D, 7D Mark II en 6D en maak een bewuste keuze. 

Welke Nikon camera?

Stel dat je een nieuwe spiegelreflexcamera wil kopen van Nikon onder de 600 euro. Voor welk model kies je dan? Wat zijn zaken om op te letten? Bekijk in dit artikel een aantal Nikon modellen, zoals de Nikon D3300, D3400 en D5300. Is nieuwer en duurder eigenlijk ook die meerprijs waard? Ontdek ook hoe je je budget bewust besteedt aan apparatuur. 

Tips aanschaf flitser

Externe flitsers, ook die bestaan in allerlei soorten en maten. Denk je eraan een externe (losse) flitser te kopen? Bekijk dan de tips in dit artikel. Wat is eigenlijk het voordeel van een opzetflitser? Waar let je nu op bij de aanschaf? Een originele Canon Of Nikon flitser? Hoe interessant is een ander merk, bijvoorbeeld Chinees? Flitskracht, (E)TTL, handmatige instellingen, zoomfunctie van een flitser, gebruiksgemak? En hoe bespaar je net als ik serieus geld op de aankoop van een goede flitser?  

Welk statief? Wat is een goed statief?

Als je een statief wil kopen, waar let je dan op? Welke eigenschappen hebben statieven, wat zijn de verschillen, wat zijn aanraders en wat zijn afraders? In dit artikel een aantal tips op een rij zodat je beter weet waarop je let voor je een aankoop doet en een miskoop die ik ooit beging voorkomt!

Telelens Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM

Als je als beginner een spiegelreflexcamera koopt, dan zul je al gauw merken dat de kitlens (standaardlens van 18-55 mm die er vaak bij wordt geleverd) je niet zoveel zoombereik geeft. Het is geen slechte lens maar hij is niet gemaakt om onderwerpen die verder weg zijn goed dichtbij te halen. In dit artikel beschrijf ik een betaalbare telelens voor Canon met een goede kwaliteit-prijsverhouding.  

Canon EOS 100D of 1300D of 700D

Als je als beginner een Canon spiegelreflexcamera wil kopen? Welke koop je dan? Waar let je op? In dit artikel komen een aantal instapmodellen spiegelreflexcamera's van Canon aanbod. De Canon EOS 100D, 1300D en 700D worden op een aantal punten vergeleken. En is een Canon spiegelreflexcamera beter dan een Nikon? 

Welke spiegelreflexcamere kiezen kopen vergelijken eigenschappen

Wie een (nieuwe) digitale spiegelreflexcamera wil kopen, kan kiezen uit zoveel verschillende modellen dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Waarin verschillen spiegelreflexcamera's van elkaar? In dit artikel deel ik een aantal eigenschappen van spiegelreflexcamera's...

Wat is een batterygrip compatible origineel voordeel

Wat is een batterygrip voor je camera? Wat zijn de voordelen en de nadelen? Hoe kun je zo'n 100 euro besparen op een batterygrip? Ontdek het in dit artikel. 

Compactcamera Systeemcamera Spiegelreflexcamera

'Welke camera kan ik het beste kopen?' Dat is een vraag die me vaak wordt gesteld. Je overweegt misschien om een nieuwe camera aan te schaffen, maar je weet niet precies hoe je te werk moet gaan. Er zijn ontelbaar veel camera's met nog meer eigenschappen en alle fabrikanten beweren dat dit model perfecte resultaten te geeft. Toen ik ooit zelf begon, kocht ik maar gewoon wat en achteraf gezien was de keuze voor een compactcamera voor mij toen niet de juiste. Bekijk dit artikel. 

Spiegelreflexcamera Canon Of Nikon

Stel dat je nu op het punt staat een digitale spiegelreflexcamera aan te schaffen. Maakt het merk dan nog wat uit? In dit artikel deel ik mijn mening. 

Beeldstabilisatie Wat Is Het Objectief Met Of Zonder

Beeldstabilisatie, Image Stabilization (IS), Vibration Reduction (VR), Optical Image Stabilization (OIS) of Vibration Compensation (VC). Misschien heb je wel eens van één van deze termen gehoord. In dit artikel leg ik uit wat deze functie inhoudt. In hoeverre heb je er echt wat aan? Wanneer heb je er weinig aan? En wat is een groot misverstand over beeldstabilisatie? 

Welk Nieuw Objectief Kopen

Welke lenzen (objectieven) gebruik je voor je spiegelreflex- of systeemcamera als je begint? Er is zoveel keuze dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Wat zijn nu eigenschappen waarop je let? Wat koop je als beginner als je nog niet weet wat je vooral wil fotograferen? Ontdek ook meer over een creatieve lens, aanraders en afraders. Voorkom een miskoop en geef je geld bewuster uit.

Sluitertijd wat is het beweging bevriezen

Sluitertijd, daarover gaat dit artikel. Wat is de sluitertijd? Waarvoor is het belangrijk? Hoe werkt sluitertijd in je camera? Hoe worden sluitertijden aangegeven? Wanneer gebruik je welke sluitertijd? Kan je de sportstand van je camera gebruiken? En welke sluitertijd gebruik je als je uit de hand fotografeert? Aan de hand van voorbeelden en foto's worden deze onderwerpen behandeld.

Diafragma en scherptediepte

Diafragma, daarover gaat dit artikel. Wat is het diafragma? Waar kun je het vinden? En wat is het verband tussen diafragma en scherptediepte?

ISO Waarde

ISO, wat is het? Waarvoor is het belangrijk? Welke waarden kent ISO? Met welke ISO-waarden kun je het beste fotograferen? Wanneer verhoog je je ISO-waarde? Wat is ruis? Deze vragen komen aanbod in dit artikel.

Jan van Gent Helgoland Vogelfotografie Wildlife

Het subtiele geel, het felblauwe oog, de strakke lijnen van de snavel, de ronde vormen van de hals en de beweging van de vleugels. De Jan van Gent heeft me geraakt... Bekijk zelf de foto's...

Wildlife Dieren Schotland Isle of Skye Scotland

Ter inspiratie zie je hier mijn favoriete wildlife foto's van mijn laatste verblijf in Schotland in mei 2017... Zeearenden, zeehonden en meer...

Fotografiereis Ruig Schotland Herfst Bergen Vergezicht Isle Of Skye1150

Vanaf Herfst 2017 zal ik een Fotografiereis Ruig Schotland in de Herfst organiseren. Ik ben al langer diep geraakt door het Schotse landschap.

>>> Bekijk hier de Fotoreis Ruig Schotland

Samen met slechts 4-6 mensen gaan we naar de ruige delen van Schotland, waaronder Isle of Skye! We gaan voor het mooie Schotse landschap, de hoge bergen, watervallen, ruige kusten, dramatische luchten en meer. 

Lange sluitertijden beweging water grijsfilter

Met lange sluitertijden en een grijsfilter is water veel creatiever te fotograferen. Met een grijsfilter krijg je controle over welk effect je met water wil laten zien. Misschien ken je wel foto's waarin het water helemaal 'glad' is, alsof het ijs is geworden. Soms is dat heel mooi, maar niet altijd. Het moet geen 'trucje' worden waarin het water altijd maar glad moet worden.

Met een grijsfilter is het ook mogelijk om juist de stroming van water te laten zien...Bekijk hieronder 10 inspirerende voorbeeldfoto's die ik maakte in Zeeland (Brouwersdam, Westkapelle), IJmuiden en Schotland...

Tips voor macrofotografie

Bij macrofotografie betreed je een nieuwe wereld...Bekijk deze quicktips eens voor nieuwe ideeën en inspiratie.

Lange Sluitertijden LEE Big Stopper 10 stops ND-filter Grijsfilter

Heb je wel eens gehoord van lange sluitertijden, long exposure, grijsfilters, ND-filters of een Big Stopper (van LEE)? Bekijk in dit artikel een aantal van mijn favoriete foto's aan de kust of rivier, gemaakt met een grijsfilter. Ik ben gek op kustfotografie met lange sluitertijden. Dit geeft prachtige mogelijkheden om anders en creatiever om te gaan met water, voorbijtrekkende wolken en meer... Dit artikel is vooral bedoeld ter inspiratie!

Dierentuinfotografie

Welke lens voor dierentuinfotografie?

Misschien denk je dat dieren in de dierentuin van heel dichtbij te fotograferen zijn. Soms is dat ook zo, maar regelmatig zijn de dieren toch wat verder weg in hun verblijf. De verblijven worden tegewoordig ook steeds groter. Welke objectieven zijn het beste voor het fotograferen in de dierentuin?

Sportstand Camera instellingen sluitertijd beweging actie bevriezen scherpe actiefoto

Veel camera's hebben een sportstand. Welke instellingen kiest de camera eigenlijk in de sportstand? Wat zijn de voor- en nadelen en de alternatieve opties om sport, actie of beweging te fotograferen?  

Sportfotografie tips

Sportfotografie is een gave vorm van fotografie en vraagt om een eigen aanpak. En hoewel sterke foto's de kunde zijn van de fotograaf, stelt sportfotografie meer eisen aan de camera en objectieven dan normaal. Waarom? En welke camera's en objectieven zijn geschikt? En minstens zo belangrijk: waar kijk je naar als sportfotograaf om mooie en onderscheidende actiefoto's te maken?

High Speed Fotografie Workshop

Heb je wel eens van High Speed Photography gehoord? Bekijk hier 10 inspirerende foto's van exploderende kerstballen en stoepkrijt. Met dank aan de kringloopwinkel!

Cursussen Workshops Fotografie Najaar2017

De eerste data voor de Workshops voor het najaar 2017 zijn nu bekend. Bekijk de data op de cursuspagina's als je interesse hebt. 

 

Cursus Fotografie Geldermalsen Tiel Culemborg Zaltbommel

In september en oktober 2016 begint de Avondcursus Fotografie in Geldermalsen, Culemborg, Zaltbommel en Tiel weer. De inschrijving is geopend, dus schrijf je nu in om zeker te zijn van je cursusplaats na de zomer. Bekijk wat je gaat leren op de pagina van de Avondcursus Fotografie en zie hoe andere fotografieliefhebbers deze cursus hebben ervaren! 

Prijswinnende beste fotograaf Geldermalsen Tiel Zaltbommel Culemborg Den Bosch Gorinchem

Met gepaste trots wil ik laten weten dat mijn deelname aan de fotowedstrijd Photocontest 2015 heeft geleid tot 4 genomineerde foto's. De genomineerde foto's behoren tot de categorieën Art (High Speed Photography), Landschap/Architectuur/Openbare Kunstwerken, Huisdieren & Sport. Bekijk hieronder de foto's.

Cursus Fotografie Geldermalsen Tiel Culemborg Zaltbommel

De nieuwe cursusdata voor de Avondcursus Fotografie in Geldermalsen, Tiel, Culemborg en Zaltbommel zijn nu gepubliceerd (zie de link). Tot en met juni 2016 zijn de cursusdata bekend. Over enkele maanden zullen de cursusdata voor de zomer en het najaar van 2016 bekend worden. Ook tijdens de zomer zal de Avondcursus Fotografie te volgen zijn! 

Fotograaf-Geldermalsen-Tiel-Culemborg-Bedrijfsauto

De nieuwe bedrijfsauto is van belettering voorzien! Komende jaren komt Kijk & Zie Fotografie netjes voor de dag... 

2 Gratis E-Books: Ontdek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & de Creatieve Lens, nr 1 aanrader

Avondcursus Fotografie met Persoonlijke Instelgarantie (in 4 avonden nooit meer automatisch)

Fotografie Cursus Geldermalsen Tiel Culemborg

Explosive Workshop High Speed Photography (Fotografeer echte Explosies met je eigen camera)

workshop High Speed photography sb

Workshop Sfeervolle Nachtfotografie Den Bosch (Avond)

Workshop Nachtfotografie DenBosch