Tips & Inspiratie

Voor fotografen in ontwikkeling

Je hebt een Canon spiegelreflexcamera en je wil een telelens kopen om onderwerpen dichterbij te halen. Dit artikel is vooral bedoeld voor wie begint. Misschien wordt het je eerste telelens, in ieder geval betaalbaar. Denk aan een bedrag tussen ongeveer 200 en 600 euro. Welke telelens koop je? Ontdek in dit artikel een aantal aanraders en afraders en voorkom een miskoop.  

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om mijn >>> 2 Gratis E-books te downloaden (klik op de gele tekst). Ontdek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar!), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek, inspirerende foto's van landschap, macro, dieren, steden in avondlicht, sport en explosieve high speed fotografie. 

Zo is dit artikel opgebouwd

 • Even vooraf (andere nuttige artikelen met uitleg)
 • Is de lens belangrijker of de camera?

  Bespreking van de lenzen:
 • Canon EF-75-300 mm F/4-5.6 III
 • Tamron 70-300 mm F/4-5.6 Di LD Marcro voor Canon
 • Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM
 • Tamron 18-270 mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD
 • Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM
 • Canon EF 70-300 mm f/4.0-5.6 IS USM
 • Canon EF 70-300 mm f/4.0-5.6 IS II USM

Meer algemene tips over lenzen in andere artikelen

Dit is een artikel waarin ik een aantal concrete Canon telelenzen bespreek, vooral gericht op wie begint met fotograferen. Dit is geen artikel met heel uitgebreide uitleg over eigenschappen van lenzen in het algemeen. Ook doe ik geen labaratoriumtests, wel zie ik meerdere malen per week in mijn cursusgroepen foto's van cursisten met bepaalde telelenzen.  

Voor uitgebreidere uitleg over eigenschappen van lenzen, bekijk mijn artikel Welke lens kopen als je begint? 

Wil je weten wat beeldstabilisatie is wanneer je er wat aan hebt, bekijk dan mijn artikel met tips over een lens met beeldstabilisatie

Wat is nu belangrijker: de lens of de camera?

Eerst de fotograaf, dan de lens en dan de camera!

Jij als fotograaf hebt de meeste invloed op de kwaliteit van je foto's. Beheers je je camera-instellingen, kijk je goed en maak je sterke composities enz? Vervolgens is het de lens die meer invloed heeft dan de camera (de body). Het is dus slim om budget over te houden voor je lenzen en niet al je geld in een camera te steken. 

Tips voor een Canon telelens of superzoomlens 

Hieronder bespreek ik kort een aantal telelenzen en superzoomlenzen. Het is niet mogelijk om alle lenzen te bespreken en ik vind dit ook niet het artikel om heel technisch te worden.

 • Een superzoomlens is een lens die heel alrround is. Dus waarmee je zowel van dichtbij als verder weg uit de voeten kan. Dus bijvoorbeeld én het weidse landschap en een onderwerp dat verder weg is, zoals dieren, kinderen, sporters of gewoon inzoomen op een detail. 
 • Als je een telelens of superzoomlens koopt, dan adviseer ik je om te kiezen voor een lengte tussen 200 mm en 300 mm. Als onderwerpen vaker verder weg zijn (bijvoorbeeld dieren) liever meer richting 300 mm dan 200 mm, maar ook 200 mm is al heel mooi om mee te starten. 
 • Koop een telezoomlens mét beeldstabilisatie. Waarom lees je in dit artikel over lenzen met of zonder beeldstabilisatie. Je maakt minder snel onscherpe foto's. 
 • Verwacht niet dat de lenzen in dit artikel voor binnen (bij weinig licht) de beste zijn. Wil je vaker binnen fotograferen, >>> Download dan mijn E-Book Ontdek de Creatieve Lens  inclusief foto's die cursisten met deze lens na 1 les maakten. Dit is wel een lens waarmee je wat dichterbij je onderwerp moet zijn. Het is geen telelens.  


Canon EF 75-300mm F/4-5.6 III

Canon EF 75 300mm f4 0 5 6 III USM Lens500

Dit is een van de goedkopste telelenzen. Soms wordt deze ook als set aangeboden samen met de kitlens en een spiegelreflexcamera. De lens heeft geen beeldstabilisatie, alleen al om die reden vind ik het geen aanrader. Advies, geeft iets meer uit voor een lens met beeldstabilisatie. Het is het waard. Je maakt minder snel onscherpe foto's. Het is wel mogelijk om scherpe foto's te maken met een lens zonder beeldstabilisatie, maar als je nog niet goed weet hoe je je instellingen kiest maak je het jezelf minder makkelijk om voor deze lens te gaan.

Tamron 70-300mm F/4-5.6 Di LD Macro voor Canon

Tamron 70-300 mm voor Canon

Ook deze lens heeft geen beeldstabilisatie, daarom raad ik deze niet aan. Juist op een wat langere telelens zie je graag de functie van beeldstabilisatie. Laat je ook niet misleiden door de term 'Macro'. Het is geen echte macrolens, het zijn marketingtrucjes om achter de naam van een aantal lenzen de term 'macro' te plakken. 

Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM

Welke Canon zoomlens kopen

Dit is een lichtgewicht lens met een heel goede prijs-kwaliteitverhouding. Met beeldstabilisatie (IS). Bekijk mijn aparte artikel over de Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM. Aanrader en voordelig geprijsd. Bekijk hier de huidige prijs van de Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM op Kieskeurig.nl Op het moment van schrijven is dat slechts 173 euro. Voor de weidsere beelden kan je je kitlens van 18-55 mm blijven gebruiken. Voor wie weinig budget heeft voor een telelens of voor wie eerst wil bekijken hoe leuk fotografie, is dit de aanrader. 

Foto Canon55 250mm f4 5.6 IS STM Minke Bronk Deze foto maakte Minke Bronk tijdens mijn cursus met de Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM. Zij volgde mijn Avondcursus Fotografie en Vervolgcursus Fotografie: Licht, Compositie & Controle

Ook hielp ik haar met een paar simpele menu-instellingen van haar Canon spiegelreflexcamera waardoor haar foto's scherper zijn worden. Wil je weten hoe? >>> Download mijn Snelgids Scherpere Foto's met je Canon Spiegelreflex (klik op de gele tekst). Dit geldt natuurlijk ook als je andere lenzen gebruikt dan die ik hier noemde. 

 

Tamron 18-270 mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD


Tamron AF 18 270mm f3.5 6.3 VC PZD 500

Deze 'superzoomlens' zie ik ook regelmatig voorbijkomen bij mijn cursisten. Met 18 tot 270 mm heb je een groot bereik, je hoeft ook niet meer te wisselen van lens. De lens heeft ook beeldstabilisatie. Wel is het zo dat de lens helemaal ingezoomd op 270 mm minder scherp wordt. De prestaties zijn dus op 270 mm niet optimaal. Voor de een is dit goed genoeg, maar als je denkt dat je kritisch bent dan zijn er scherpere alternatieven! 

Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM

Sigma 18 300mm DC OS HSM 500jpg

Deze superzoomlens is ook heel allround, van 18 tot 300 mm. Het is een lens die sterk is gebouwd, kan beter tegen stootje. De lens is daardoor ook wat zwaarder. Op het moment van schrijven kost de lens € 469,00. De scherpte is goed als je kijkt naar de prijs/kwaliteitverhouding. De lens is vrij snel met scherpstellen. Ook kan je behoorlijk dichtbij scherpstellen, waardoor je goed close-ups kan maken. Het is geen echte macrolens, maar de lens combineert wel een allround bereikt met interessante mogelijkheden voor closeupfotografie voor een nog betaalbare prijs. Voor wie net begint is dit natuurlijk een flink bedrag. Voor wie een Engels review wil bekijken, klik hier

Canon EF 70-300 mm f/4.0-5.6 IS USM

Canon EF 70 300mm f4 5 5.6 500

Optisch (qua beeldkwaliteit) is dit nog steeds een interessante lens in vergelijking met de opvolger die je hieronder ziet ('type II'). De lens is degelijk gebouwd (hoewel net al alle andere lenzen in dit artikel niet 'weatherproof'). De Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM is een sterke concurrent, de prijs-kwaliteit verhouding van die lens is heel hoog. De bouw van de Canon EF 70-30 mm f/4.0-5.6 IS USM is wel een stuk degelijker en de lens. De lens is daardoor wel twee keer zo zwaar. De lens kost op het moment van schrijven € 404,00.

Canon EF 70-300 mm f/4.0-5.6 II IS USM

canon 70 300 is usm ii telelens 500

Deze lens is de opvolger van de Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM. Qua beeldkwalitieit is de lens niet zozeer beter. De autofocus is wel verbeterd en de beeldstabilisatie werkt nog sterker. Voor video heeft deze lens voordelen, de lens kan beter scherpstellen op bewegende beelden in video's. Voor veel fotografen is dit niet belangrijk. Op het moment van schrijven kost deze lens ongeveer 589 euro. Je kan een volledige Engels review bekijken (moeilijk te lezen voor beginners).

 

Lees reviews op Internet over objectieven

Heb je eenmaal een objectief in je hoofd dat bij jouw budget past, 'google' dan eens op de naam van dat objectief in combinatie met de woorden 'test' of 'review'. Zo zul je reviews kunnen vinden over de prestaties van een objectief, ook in vergelijking met andere objectieven. Het blijft in het begin alleen best lastig om te beoordelen wat je moet kopen als je er nog niet veel verstand van hebt. Ook is het vaak in het Engels. De termen zijn al gauw wat ingewikkeld voor wie het niet gewend is.

Daarom kan je onderaan dit artikel ook een vraag stellen.


Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt. 
 • Alleen je voornaam is nodig, het kan dus anoniem.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is. 
 • Stel je een vraag, beoordeel het artikel dan ook even beoordelen met de sterren. Wordt gewaardeerd :)

Ontvang direct 2 gratis E-books vol tips

 • 50+ pagina's waardevolle tips
 • Geldbesparende aanraders/afraders over camera's & lenzen
 • De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie
 • De Creatieve Lens die ik iedere beginner aanraad (betaalbaar!)
 • Resultaten van cursisten met deze lens na 1 of 2 lessen
 • Duidelijk taal & overzichtelijk
 • Inspirerende beelden en meer

>>> Direct downloaden (klik op de gele tekst)

Call to action text in case your image doesn't load. 


Ook interessant voor anderen? Delen mag!


Reacties (9)

Rated 4.5 out of 5 based on 1 votes
 1. Liesbeth

Bedankt voor de tips, Joris!

De Tamron 18-200mm F3.5-6.3 Di-II VC Canon staat niet in je lijstje. Heb je daar al ervaring mee?
Ik twijfel tussen deze lens en de Canon EF-S 55-250mm F4.0-5.6 IS STM om meer te kunnen inzoomen, o.a. op roadtrip in...

Bedankt voor de tips, Joris!

De Tamron 18-200mm F3.5-6.3 Di-II VC Canon staat niet in je lijstje. Heb je daar al ervaring mee?
Ik twijfel tussen deze lens en de Canon EF-S 55-250mm F4.0-5.6 IS STM om meer te kunnen inzoomen, o.a. op roadtrip in Amerika. Ik heb een Canon Eos 200D met kitlens 18-55mm en mijn budget is eerder beperkt.

Alvast bedankt voor je reactie.

Groetjes, Liesbeth

Lees meer
  Bijlages
 
 1. Joris Dijkema    Liesbeth

Hi Liesbeth,

De Canon die je noemt biedt wat mij betreft nog meer waarde voor het geld en heeft meer bereik.

Groeten,

Joris

  Bijlages
 
 1. Jay
 1. 4.5 / 5

Hi Joris,

Welke lens zou je aanbieden voor portretten en landschappen die niet al te duur is? (canon)

Groetjes Jay

  Bijlages
 
 1. Joris Dijkema    Jay

Hallo Jay,

Dit zijn 2 heel verschillende onderwerpen. Ik weet niet precies wat je niet al te duur vindt. Voor portretten zou ik een 50 mm f/1.8 kopen. Voor landschappen kan je de 18-55 mm gebruiken voor weidsere beelden en bijv. de 55-250 mm die...

Hallo Jay,

Dit zijn 2 heel verschillende onderwerpen. Ik weet niet precies wat je niet al te duur vindt. Voor portretten zou ik een 50 mm f/1.8 kopen. Voor landschappen kan je de 18-55 mm gebruiken voor weidsere beelden en bijv. de 55-250 mm die ik in dit artikel noem om meer in te zoomen.

Lees meer
  Bijlages
 
 1. Jos

Hallo Joris.
Ik heb nu een canon lens 18-200 mm
Nu wil ik deze graag uitbreiden.met een lens tamron 70-300 mm om de foto's toch iets dichter bij te halen.
De keuze is met of zonder stabilisator.
Zonder ongeveer 150 euro met ongeveer 350 euro.
Wat...

Hallo Joris.
Ik heb nu een canon lens 18-200 mm
Nu wil ik deze graag uitbreiden.met een lens tamron 70-300 mm om de foto's toch iets dichter bij te halen.
De keuze is met of zonder stabilisator.
Zonder ongeveer 150 euro met ongeveer 350 euro.
Wat is wijsheid in dit geval.
Heb je hierover tips of een heel ander idee.
Bij nog grotere lenzen heb je natuurlijk ook een heel ander prijskaartje en ik zit met een beperkt budget.

Lees meer
  Bijlages
 
 1. Joris Dijkema    Jos

Hi Jos,

Via email heb ik je al geholpen. Met stabilisatie is mijn advies, het voorkomt eerder onscherpe foto's door je handtrilling.

  Bijlages
 
 1. Juliette

Hallo Joris,

Bedankt voor de tips. Ik ben beginnend fotograaf en heb momenteel een 1200D Canon met 18-55mm en telelens .
Ik ga binnenkort naar Canada op vakantie en wil graag nog investeren in een nieuwe objectief.
De huidige hebben namelijk...

Hallo Joris,

Bedankt voor de tips. Ik ben beginnend fotograaf en heb momenteel een 1200D Canon met 18-55mm en telelens .
Ik ga binnenkort naar Canada op vakantie en wil graag nog investeren in een nieuwe objectief.
De huidige hebben namelijk geen beeldstabilisatie , en als ik mijn fotos terug zijn er vaak veel wazig, omdat ik geen statief kan meenemen.
In Canada ga ik met name landschap en dieren op afstand fotograferen, welke adviseer jij dan? De Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM ?

Groetjes Juliette

Lees meer
  Bijlages
 
 1. Joris Dijkema    Juliette

Hallo Juliette,

Als je geen lenzen wil wisselen, dan is de Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM inderdaad een optie. Als je het niet erg vindt om de 18-55 mm lens te gebruiken voor de weidsere landschappen dan kan je ook de Canon EF-S 55-250...

Hallo Juliette,

Als je geen lenzen wil wisselen, dan is de Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM inderdaad een optie. Als je het niet erg vindt om de 18-55 mm lens te gebruiken voor de weidsere landschappen dan kan je ook de Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM nemen. Dit is een stuk voordeliger!

Lees meer
  Bijlages
 
 1. Irene
 1. 4.5 / 5

Goede tips op deze site, ik heb de 55-250 mm lens meteen bij mn camera gekocht. Groetjes Irene

  Bijlages
 
There are no comments posted here yet

Laat je reactie achter

Beoordeel dit artikel
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

2 Gratis E-Books: Ontdek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & de Creatieve Lens, nr 1 aanrader

Avondcursus Fotografie met Persoonlijke Instelgarantie (in 4 avonden nooit meer automatisch)

Fotografie Cursus Geldermalsen Tiel Culemborg

Explosive Workshop High Speed Photography (Fotografeer echte Explosies met je eigen camera)

workshop High Speed photography sb

Workshop Sfeervolle Nachtfotografie Den Bosch (Avond)

Workshop Nachtfotografie DenBosch