Tips & Inspiratie

Voor fotografen in ontwikkeling

Welke macrolens voor Nikon koop je? Wat zijn nu belangrijke eigenschappen? Lengte? Maakt het uit welke onderwerp je fotografeert? Beeldstabilisatie? Vergroting? Voorkom een miskoop en bekijk de lenzen uit dit artikel. Ontdek ook welke macolens voor je Nikon wat mij betreft echt de aanrader is.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om mijn >>> 2 Gratis E-books te downloaden (klik op de gele tekst). Ontdek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar!), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek, inspirerende foto's van landschap, macro, dieren, steden in avondlicht, sport en explosieve high speed fotografie. 

Macrofotografie/close-up fotografie

Met macrofotografie kun je kleine onderwerpen of details prachtig laten zien of juist abstracte beelden waarin het meer gaat om kleur, sfeer en vorm. Een andere term die ook vaak gebruikt wordt is close up fotografie. Het verschil is dat je bij macrofotografie meer vergroting behaalt. Je onderwerp komt groter in beeld.

macro juffer

Beperking van 'gewone' lenzen voor macro

Misschien heb je wel eens geprobeerd om een onderwerp van dichtbij te fotograferen met een 'gewone' lens (geen macrolens). Met uitzondering van sommige compactcamera's lukt dit niet. Je kunt gewoon niet zo dichtbij je onderwerp scherpstellen, niet met de autofocus en ook niet met handmatig scherpstellen. Elke lens heeft een minimale scherpstelafstand. Dat is overigens bij een macrolens ook zo, alleen de macrolens geeft meer vergroting. 

Op mijn lens staat ook 'Macro', is dit een echte macrolens?

Op een aantal objectieven is de term 'Macro' vermeld. Toch betekent dit zeker niet dat dit echte macrolenzen zijn. Fabrikanten doen dit omdat het verkoopt. De vermelding 'Macro' op een lens die geen echte macrolen is zegt vaak wel wat over de lens. Je kan dan wat dichterbij je onderwerp scherpstellen dan met een gemiddelde lens. Je krijgt daardoor wel iets meer vergroting, maar het blijft onvergelijkbaar met de vergroting van een echte macrolens.

Een echte macrolens geeft meer vergroting. Ook is een echte macrolens nooit een zoomlens waarmee je in- of uit kunt zoomen, de macrolens heeft altijd een vaste brandpuntsafstand (bijv. 60 mm, 100 mm, 180 mm). Dit is gewoon de lengte van de lens.

macro bos dromerig

Verschillende macrolenzen voor Nikon op een rij

In dit artikel geef ik een overzicht van de verschillende macrolenzen voor Nikon. Ook zijn er macrolenzen van andere merken voor nikon, bijvoorbeeld van Sigma. De volgende macrolenzen voor Nikon worden besproken:

 • AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G
 • AF Micro-Nikkor 60 mm f/2.8D
 • AF-S Micro NIKKOR 60 mm f/2.8G ED
 • AF-S DX Micro NIKKOR 85 mm f/3.5G ED VR
 • AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2.8 IF-ED
 • AF-S Micro-Nikkor 200 mm f/4D IF-ED
 • Sigma 150 mm f/2.8 EX DG OS HSM

macro herfst

Hoe worden de macrolenzen voor Nikon vergeleken?

De hierna te bespreken lenzen worden op een aantal punten vergeleken. Het belang van die punten wordt hieronder kort toegelicht, zodat je beter begrijpt wat het belang is van een bepaalde eigenschap.

Langere of kortere lens (brandpuntsafstand)
Een macrolens is nooit een zoomlens. Wel zijn er kortere of langere macrolenzen. Dit heeft de brandpuntsafstand. Er zijn bijvoorbeeld macrolenzen van:

 • 40/60 mm (kort)
 • 85/105 mm (allround/gemiddeld)
 • 150/200 mm (lang)

Wat maakt de lengte uit? Een langere macrolens (150/200 mm) heeft als grootste voordeel dat je meer afstand kunt bewaren tot je onderwerp om dezelfde vergroting te behalen van je onderwerp (bijvoorbeeld een schuw insect) dan met een korte macrolens. Er is zo minder kans dat je het insect verjaagt...

Daarnaast is het zo dat je met een langere macrolens makkelijker een onscherpere achtergrond creërt. Je kan zo je onderwerp makkelijker 'isoleren' (losmaken) van de achtergrond. Vaak is dit mooi.

Vergrotingsfactor
De vergrotingsfactor is belangrijk en zegt wat over de grootte waarmee je je onderwerp in beeld brengt bij macrofotografie. Zoals je hebt gezien, spreek je van macro bij een vergroting van 1:1 (zie begin artikel). Kijk hier dus altijd goed naar. 

Beeldstabilisatie
Heeft de macrolens beeldstabilisatie of niet? Bij Nikon wordt dit aangeduid met de term 'VR' (Vibration Reduction). Als de lens hierover beschikt, staat dit op de lens. Ook heeft de lens dan een knop met 'VR ON/OFF.' Bij Sigma heet beeldstabilisatie 'OS'. Ook daarvan heb je dan een knop op je lens met 'OS ON/OFF'. 

Beeldstabilisatie is bij een macrolens vooral handig als je (1) een wat langere lens hebt, (2) veel uit de hand fotografeert én (3) dit ook regelmatig doet bij weinig licht, zoals 's ochtends vroeg bij/voor zonsopkomst. Overdag met mooi weer, is er veel meer licht en heb je ook uit de hand beeldstabilisatie niet zozeer nodig.

Werk je veel vanaf statief? Dan is beeldstabilisatie al helemaal geen meerwaarde. 

Autofocus
Het scherpstellen. Gebeurt dat precies, snel en stil? Het kan hinderlijk zijn als de autofocus erg traag is. Dat kan bij insecten leiden tot momenten missen en frustratie. 

Beeldkwaliteit
Hoe goed is de beeldkwaliteit van de lens?

Kosten
Kosten spelen natuurlijk ook een rol. Kijk wel altijd even op www.kieskeurig.nl voor de huidige prijzen. Dit kan niet telkens worden bijgehouden.


AF S DX Micro NIKKOR 40 mm f2.8Gk

AF-S DX Micro NIKKOR 40 mm f/2.8G 

Dit is een korte macrolens. Vergrotingsfactor is 1:1. Het is dus een echte macrolens. 

De minimale scherpstelafstand is zo'n 16 cm. Dit betekent dat je erg dichtbij je onderwerp moet fotograferen om je onderwerp groot in beeld te krijgen.

Is dat erg? Dat hangt van je onderwerp af. Voor insecten en andere kleine beestjes is dit onhandig, ze zullen heel vaak vluchten. 

De lens is niet geschikt voor fullframe camera's. Alleen voor 'cropcamera's. Dit zijn bijvoorbeeld de instapmodellen uit de 3000 of 5000-serie.

De lens beschikt niet over beeldstabilisatie. De lens is vrij kort, waardoor beeldstabilisatie ook wat minder belangrijk is. Met name bij een wat langere lens, heb je meer aan beeldstablisatie. 

De beeldkwaliteit is volgens tests goed. De prijs van de lens is op het moment van schrijven 279 euro. Bekijk hier de huidige prijs van de AF‑S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G

De lens is niet zo duur maar je bent beperkt in je onderwerpen omdat het zo'n korte lens is. Waarschijnlijk wil je na aankoop van deze lens toch een langer model kopen. 

macro juffer silhouet

Voor kleine beestjes zoals juffers (kleine broer van de libelle) is een langere macrolens handiger, je kan meer afstand houden waardoor ze minder snel vluchten!


 

Nikon af micro nikkor 60mm f 2.8d

AF Micro-Nikkor 60mm f/2.8D

Hoewel deze lens iets langer is dan de AF‑S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G, valt deze nog steeds onder de korte macrolenzen. De minimale scherpstelafstand is 22 cm. Dit betekent dat je ook met deze lens dichtbij je onderwerp moet zijn om het onderwerp groot in beeld te krijgen. 

Let op: autofocus is niet met alle Nikon body's mogelijk
Scherpstellen met de autofocus is alleen mogelijk met Nikon body's die zelf een ingebouwde scherpstelmotor hebben. Als jouw body dat heeft, dan zie je linksonder op je body een knop/schakelaar zitten die je op autofocus zet. Dit geldt bijvoorbeeld voor de 7000 serie (zoals Nikon D7000, D7100, D7200, D7500 enz). Met een instapmodel Nikon spiegelreflexcamera, zoals de 3000-serie of de 5000-serie (bijvoorbeeld D3100, D3200, D3300, D3400, of D5100, D5200, D5300, D5500, D5600) kan je dus niet met de autofocus scherpstellen. Dit kan ook niet met de Nikon D60-serie. Je zal dan met de hand moeten scherpstellen, op zich is dat bij macrofotografie niet per se erg. Wie meer macrofotografie doet, stelt sowieso al vaker scherp met de hand omdat je dan preciezer bent. Zel doe ik dit ook graag. Wil je de lens ook gebruiken voor portretfotografie, dan is autofocus juist wel weer heel fijn en wil je liever niet handmatig scherpstellen. 

Beeldkwaliteit van de lens is goed. De lens heeft geen beeldstabilisatie. 

Op het moment van schrijven kost deze lens € 469,00. Bekijk hier de huidige prijs.

Door het ontbreken van de autofocus in de lens zelf en het feit dat het een wat korte lens is, zal dit voor veel mensen niet de ideale macrolens zijn.

 

AF S Micro NIKKOR 60 mm f2.8G ED k

AF-S Micro NIKKOR 60mm f/2.8G ED

Deze 60 mm macrolens heeft in de lens een scherpstelmotor. Dus anders dan bij de hierboven besproken AF Micro-Nikkor 60 mm f/2.8D kan je gewoon de autofocus gebruiken, ook met jouw instapmodel Nikon body. De lens is daardoor ook voor portretfotografie mooi door het grote diafragma. Met diafragma f/2.8 krijg je mooie onscherpe achtergronden. De scherpstelmotor is snel en maakt weinig geluid.

De kortste scherpstelafstand is 18,5 cm. Om de maximale vergoting te behalen moet je dus dichtbij je onderwerp zijn, 18,5 cm van je onderwerp. Zoals al eerder aangegeven, voor bloemen kan dat wel maar kleine beestjes vinden het minder leuk. Beeldstabilisatie ontbreekt, maar dat is op zich niet het ergste bij zo'n korte lens. 

Op het moment van schrijven kost deze lens 569 euro. Bekijk hier de huidige prijs van deze lens

AF S DX Micro NIKKOR 85mm f35G ED VR

AF-S DX Micro NIKKOR 85 mm f/3.5G ED VR

Deze macrolens is iets langer dan de 60 mm macrolenzen van hierboven. Ook kan je met deze lens prima de autofocus gebruiken en beschikt deze over beeldstabilisatie. Dit is handig want juist met een iets langere lens heb je eerder last van je handtrilling. De beeldstabilisatie (VR) helpt je om makkelijker een scherpe foto te maken uit de hand. Beeldkwaliteit is ook goed.

Het grootste diaframga is bij deze lens f/3.5. De meeste macrolenzen hebben f/2.8 als grootste diafragma. Voordeel van f/2.8 is dat je meer licht benut en dat je rustigere, onscherpere achtergronden kan creëeren. 

De kortste scherpstelafstand is 28,6 cm. Dit is gemiddeld. Er zijn lenzen waarmee je dichterbij moet zijn (zoals de 40 en 60 mm macrolenzen), maar er zijn ook lenzen waarmee je meer afstand kan houden tot je onderwerp. Voor kleine beestjes is dit niet de ideale lens. Het ontbreken van f/2.8 is jammer. 

De lens is niet geschikt voor fullframe camera's. Alleen voor 'cropcamera's (DX).

Op het moment van schrijven kost de lens 523 euro. Bekijk hier de huidige prijs op kieskeurig.nl

We gaan nog even verder kijken wat de markt te bieden heeft...

Mos

AF S VR Micro NIKKOR 105mm f 2.8

AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED

Dit is een veel gebruikte macrolens voor Nikon. Met een lengte van 105 mm is deze macrolens allround te noemen. De minimale scherpstelafstand is 31,4 cm. Dit is al een verschil met de lenzen die hierboven werden besproken. Je kan wat verder weg blijven van je onderwerp en toch het onderwerp groter in beeld brengen. Dit is een mooie allround macrolens, prima beeldkwaliteit en beschikt ook over beeldstabilisatie. Dit helpt je om uit de hand makkelijker een scherpe foto te maken.

Anders dan de 85 mm macrolens die hierboven werd besproken heeft deze lens een maximaal diafragm van f/2.8. Mooi voor rustige achtergronden en bij weinig licht. Ook voor portretfotografie goed bruikbaar.

De lens wordt ook geleverd met zonnekap en etui.

Maar...Als jij vooral insecten of andere kleine beestjes wil fotograferen (zoals juffers, een soort kleine broer van de libelle), dan moet je met deze lens nog steeds behoorlijk dicht op die beestjes kruipen. Ideaal is de lens daarvoor dus nu ook weer niet. 

Als we dan naar de prijs kijken, dan is deze op het moment van schrijven 848,90 euro. Niet goedkoop. Bekijk hier de huidige prijs op kieskeurig.nl

Voor je een keuze maakt, lees nog even verder. Er volgen nog meer lenzen...

AF Micro NIKKOR 200mm f 4D IF ED k

AF-S Micro-Nikkor 200mm f/4D IF-ED

Dit is een heel lange macrolens, 200 mm komt weinig voor. 

Deze lens is alleen met autofocus te gebruiken als je body over een scherpstelmotor beschikt. Als jouw body dat heeft, dan zie je linksonder op je body een knop/schakelaar zitten die je op autofocus zet. Dit geldt bijvoorbeeld voor de 7000 serie (zoals Nikon D7000, D7100, D7200, D7500 enz). Met een instapmodel Nikon spiegelreflexcamera, zoals de 3000-serie of de 5000-serie (bijvoorbeeld D3100, D3200, D3300, D3400, of D5100, D5200, D5300, D5500, D5600) kan je dus niet met de autofocus scherpstellen. Dit kan ook niet met de Nikon D60-serie. Je zal dan met de hand moeten scherpstellen, op zich is dat bij macrofotografie niet per se erg. Wie meer macrofotografie doet, stelt sowieso al vaker scherp met de hand omdat je dan preciezer bent. 

De lens heeft geen beeldstabilisatie (VR). Omdat de lens lang is (200 mm) is dit lastiger bij uit de hand fotograferen. Je maakt eerder een onscherpe foto uit de hand door je handtrilling met een langere lens. 

Het grootste diafragma is bij deze lens f/4. bij de meeste macrolenzen is dit f/2.8. Dit is jammer want je kan met f/2.8 rustigere achtergronden creëren en f/2.8 levert twee keer zoveel licht op. 

De korte scherpstelafstand is 50 cm. Dat betekent dat je een halve meter van je onderwerp kan blijen en toch nog de maximale vergroting behaalt. Dat is een voordeel bij het fotograferen van kleine beestjes. Toch is het ontbreken van beeldstablisatie en het feit dat de lens f/4 als maximaal diafragma heeft i.p.v. f/2.8 een nadeel.

De prijs is ook fors. De lens kost op het moment van schrijven 1489 euro. Bekijk de huidige prijs bij Fotokonijnenberg.nl (voor de duidelijkheid; ik heb geen enkel belang bij jouw aankopen).

sigma 150mm macro os 2.8 k

Sigma 150 mm f/2.8 EX DG OS HSM

Met 150 mm valt deze macrolens onder de langere macrolenzen. Dit betekent dat je meer afstand kan houden tot onderwerpen en ze toch groot in beeld kan brengen. Voor insecten en andere kleine beestjes is dit een voordeel. Ze vluchten minder snel, dus een wat grotere 'werkafstand' is zeker fijn. De kortste scherpstelafstand is 38 cm. Voor bloemen is deze lens is ook prima. 

Een ander voordeel van een langere macrolens is dat je beeldhoek smaller is dan bij bijvoorbeeld een 105 mm macrolens. Je krijgt in de breedte minder in beeld met de 150 mm. Dit betekent dat het makkelijk is om minder afleiding in je foto's te krijgen. En dat is vaak een uitdaging. Heel snel heb je bij macrofotografie wat minder mooie 'sprieten of grassen' in beeld. Hier heb je minder last van met een langere macrolens. En minder afleiding in je foto, betekent een krachtigere foto. 

De lens beschikt over een stille en snelle autofocus (HSM). En ook over beeldstabilisatie (dit heet bij Sigma OS: Optical Stabilizer). 

Het grootste diafragma is f/2.8. In combinatie met de lengte van de lens zorgt dit voor erg mooie onscherpe achtergronden. Juist bij macrofotografie is f/2.8 veel gebruikt voor dromerige foto's met een spel van scherpte en onscherpte (en mooi licht). 

Zou je meer vanaf een statief gaan werken, dan is 150 mm ook gunstiger want je kan door gebruik van de statiefgondel de lens beter in allerlei standen positioneren. 

De lens is ook geschikt voor fullframe camera's (FX). 

De lens is robuust gebouwd en is stof- en spatwaterdicht. Wel is de lens groot en zwaar (1180 gram). 

De prijs van deze lens is op het moment van schrijven 849/899 euro. Bekijk hier de huidige prijs op kieskeurig.nl

Deze macrolens is wat mij betreft de aanrader voor je Nikon spiegelreflex. Lengte van 150 mm, prima beeldkwalieit, mooie achtergrondonscherpte, beeldstabilisatie, f/2.8 én dat voor dezelfde prijs als de hierboven besproken AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2.8G IF-ED. Alleen de grootte en het gewicht zijn dan niet ideaal maar je kan niet alles hebben. 


--> Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt. 
 • Alleen je voornaam is nodig, het kan dus anoniem.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is. 
 • Stel je een vraag, beoordeel het artikel dan ook even beoordelen met de sterren. Wordt gewaardeerd :)

Ontvang direct 2 gratis E-books vol tips

 • 50+ pagina's waardevolle tips
 • Geldbesparende aanraders/afraders over camera's & lenzen
 • De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie
 • De creatieve lens die ik iedere beginner aanraad (betaalbaar!)
 • Resultaten van cursisten met deze lens na 1 of 2 lessen
 • Duidelijk taal & overzichtelijk
 • Inspirerende beelden en meer

>>> Direct downloaden (klik op de gele tekst)

Call to action text in case your image doesn't load. 


Ook interessant voor anderen? Delen mag!


Reacties (2)

Rated 0 out of 5 based on 0 votes
 1. Joris Dijkema

Hi Roger,

Dan heb je geen macrolens nodig. Ja kan denken aan bijv: AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR. Bekijk even mijn artikel 'Welke betaalbare Telelens voor Nikon'. Daar staan meer opties.

  Bijlages
 
 1. Roger.

Beste Joris
Ik heb al zo veel van jou gelezen, ik vind het zeer spannend. Ik heb als beginneling een Nikon d3400
Aan gekocht met een lens van 28 op 105 maar ik zou liever mat meer in de diepte willen fotograferen. Zoals dieren en vogels een...

Beste Joris
Ik heb al zo veel van jou gelezen, ik vind het zeer spannend. Ik heb als beginneling een Nikon d3400
Aan gekocht met een lens van 28 op 105 maar ik zou liever mat meer in de diepte willen fotograferen. Zoals dieren en vogels een lens voor meerdere objekten. Wat zou voor mij een goede lens zijn? Dank bij voorbaat groetjes Roger.

Lees meer
  Bijlages
 
There are no comments posted here yet

Laat je reactie achter

Beoordeel dit artikel
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

2 Gratis E-Books: Ontdek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & de Creatieve Lens, nr 1 aanrader

Avondcursus Fotografie met Persoonlijke Instelgarantie (in 4 avonden nooit meer automatisch)

Fotografie Cursus Geldermalsen Tiel Culemborg

Explosive Workshop High Speed Photography (Fotografeer echte Explosies met je eigen camera)

workshop High Speed photography sb

Workshop Sfeervolle Nachtfotografie Den Bosch (Avond)

Workshop Nachtfotografie DenBosch