Tips & Inspiratie

Voor fotografen in ontwikkeling

Wie een (nieuwe) digitale spiegelreflexcamera wil kopen, kan kiezen uit zoveel verschillende modellen dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Waarin verschillen spiegelreflexcamera's van elkaar? In dit artikel deel ik een aantal eigenschappen van spiegelreflexcamera's...

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om mijn >>> 2 Gratis E-books te downloaden (klik op de gele tekst). Ontdek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar!), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek, inspirerende foto's van landschap, macro, dieren, steden in avondlicht, sport en explosieve high speed fotografie. 

"Eerst de fotograaf, dan de lens en dan pas de camera"

Wat bedoel ik hiermee? Als je beter wil fotograferen, dan gaat het in de eerste plaats om jouw vaardigheden en manier van kijken. Een goede fotograaf kan met heel simpele apparatuur beter fotograferen dan een totaal onervaren fotograaf met de beste apparatuur. 

Verder is het belangrijk dat je beseft dat de kwaliteit en eigenschappen van objectieven (lenzen) een stuk bepalender zijn voor de kwaliteit van jouw foto's dan de kwaliteit van je camera (body).

Ben je een beginner? Bekijk dan deze artikelen:

Het artikel dat je nu leest, is wat meer gericht op wie al iets langer fotografeert en eventueel een upgrade wil maken qua camera.

10 eigenschappen om spiegelreflexcamera's te vergelijken

Hoewel jouw kunde als fotograaf en de kwaliteit van je lens dus belangrijker zijn, is er natuurlijk wel verschil tussen verschillende spiegelreflexcamera's. Hieronder volgen een aantal eigenschappen
zonder dat ik hiermee beweer dat dit alle eigenschappen zijn.

1. Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit: dit wordt vooral bepaald door de kwaliteit van je sensor. En dat kun je aan de buitenkant van je camera helemaal niet zien.

Hoe weet je dan wat de kwaliteit is van de sensor van een camera? Bekijk testrapporten op Internet van een bepaalde camera om de beeldkwaliteit van een camerasensor te achterhalen. In het algemeen is het ook zo dat de nieuwe camera's steeds betere sensoren hebben dan camera's van bijvoorbeeld 5 jaar geleden.

Het verschil in beeldkwaliteit tussen verschillende spiegelreflexcamera's ga je veel duidelijker terugzien als je hogere ISO-waarden gaat gebruiken. Vaak wordt bij binnen fotograferen (bijvoorbeeld binnenshuis of bij indoor sport) een hogere ISO-waarde gebruikt of in andere situaties waarin er weinig licht is.

2. Grootte van de sensor ('fullframe of crop')

Cropcamera of fullframe: een spiegelreflexcamera is:

 • ofwel een cropcamera ofwel;
 • een fullframecamera.

Spiegelreflexcamera met fullframe sensor (grote sensor)
Een fullframe camera heeft een grotere sensor en geeft een weidser (ruimtelijker) beeld. Er komt dus gewoon meer omgeving in beeld (scroll naar beneden voor een foto!). Bij landschaps-, architectuur- of interieurfotografie, wordt vaak een fullframe camera gebruikt voor het weidse beeld, maar het is zeker niet noodzakelijk. 

Ook heeft de grote sensor het voordeel dat de beeldkwaliteit het hoogste is (details). Bij weinig licht wordt dit verschil in beeldkaliteit meer zichtbaar. Professionals werken over het algemeen graag met fullframe spiegelreflexcamera's.

Nadelen van de spiegelreflexcamera's met een fullframe sensor:

 • kosten. In aanschaf zijn ze duur. Je bent al gauw minimaal 1500 euro kwijt;
 • je kunt onderwerpen minder goed dichtbij halen (iets wat bij dieren- of sportfotografie een nadeel kan zijn). Je hebt dus een lens nodig met meer (zoom)bereik en die zijn ook gauw duurder.

Als je nog beginnend bent, houd je dan niet bezig met fullframe spiegelreflexcamera's en investeer in je ontwikkeling en in je lenzen.

Spiegelreflexcamera met cropsensor (kleinere sensor)
Wil je onderwerpen dichterbij halen (bijvoorbeeld dieren of sporters), dan kan een spiegelreflexcamera met een cropsensor een voordeel zijn. Een 'cropsensor' is een kleinere sensor. Een cropcamera geeft een minder weids beeld, er komt minder omgeving in beeld. Dus met andere woorden: als je dieren of sporters fotografeert, dan komt je onderwerp groter in beeld als je een spiegelreflexcamera gebruikt met een 'cropsensor' in plaats van een fullframe sensor. Dit kan je geld besparen op lenzen met meer (zoom)bereik.

Mijn advies voor beginners: koop een instapmodel spiegelreflexcamera (van Canon of Nikon) en investeer in je ontwikkeling als fotograaf en in je lenzen, tweedehands kan ook.

Fullframe of cropcamera sensor verschil voordelen 

Stel dat 2 fotografen exact op dezelfde plaats staan en exact dezelfde lens gebruiken. Er is alleen één verschil. Fotograaf A gebruikt een spiegelreflexcamera met een fullframe sensor en fotograaf B een spiegelreflexcamera met een cropsensor. Dan is dit ongeveer het verschil in het beeld dat ze maken! Je ziet dat de foto van fotograaf A weidser is, er is gewoon meer omgeving in beeld. En de foto van fotograaf B is minder weids. Het lijkt alsof er meer is ingezoomd. Dit verschil komt dus door het verschil in grootte van de sensor van de fullframe camera en de cropcamera.

3. Kwaliteit autofocus (scherpstellen)

Kwaliteit autofocus: duurdere camera's hebben over het algemeen meer mogelijkheden om op je onderwerp scherp te stellen (dit wordt vaak aangegeven met autofocuspunten = scherpstelpunten = AF-points = AF-veldstand). Ook de kwaliteit van de autofocuspunten kan beter zijn.

Vraag je vooral af wat je graag fotografeert. Als je houdt van portretfotografie in de studio of van landschapsfotografie, nachtfotografie, interieurfotografie dan is een geavanceerde autofocus niet zo belangrijk. Houd je van sportfotografie of dierenfotografie (wildlifefotografie), dan zul je veel vaker scherp moeten stellen op snel bewegende onderwerpen. Een snel en goed autofocussysteem voor bewegende onderwerpen is dan een voordeel. Je zult veel geduld moeten hebben, veel tijd besteden aan je foto's en als je dan op het moment supreme een onscherpe foto maakt met een camera die eigenlijk niet zo geschikt is voor dit soort fotografie, dan kan dit frustraties opleveren. Scherpte is namelijk is wat net als overbelichting niet goed te corrigeren is in de nabewerking.

minder autofocuspunten scherpstellen hoeveelheid scherpstelpunten camera
                   hoeveel autofocuspunten scherpstelpunten Af punten voordeel meer veel

De ene camera heeft meer scherpstelpunten dan de andere en ook de kwaliteit van de scherpstelpunten (anders dan de middelste) verschilt. Met name bij het fotograferen van bewegende onderwerpen kan dit ertoe doen.

4. Grootte & gewicht

Wil je een lichte, handzame camera om overal mee naar toe te nemen of is gewicht niet zo belangrijk voor je. Zwaarder kan ook stabieler aanvoelen trouwens. Professionele fotografen vinden een wat zwaardere camera daarom vaak geen probleem. De grootte van je handen kan ook bepalen of een camera lekker in de hand ligt. Hoe groot zijn jouw knauwen? In de winkel even een camera vasthouden kan helpen om een keuze te maken.

5. Bouwkwaltieit

De ene camera is robuuster gebouwd dan de andere door gebruik van verschillende materialen. Een camera die bijvoorbeeld een magnesium body heeft kan meer hebben qua stoten of vallen (en is daardoor ook zwaarder).

6. Weerbestendigheid

Iets anders om op te laten is de weer- of waterbestendigheid. Vraag je weer af wat je vooral fotografeert. In de studio zal het niet gaan regenen en is dit niet belangrijk, maar als landschapsfotograaf is het wel handig als je camera wat kan hebben als je met slechter weer te maken krijgt. De ene camera kan hier duidelijk bete tegen dan de andere door betere afdichtingen. De beginnende modellen zijn minder goed bestand tegen water dan de wat meer geavanceerde modellen.

7. Snelheid

Hoe snel wil je foto’s achter elkaar kunnen maken? Dit varieert nu van bijvoorbeeld 3 tot 16 foto’s per seconde. Snelheid is bijvoorbeeld belangrijk voor sportfotografie en wildlifefotografie. Bijzondere, snelle momenten zijn niet goed te 'timen'. Daarom helpt het als je camera snel is zodat je net die foto van het juiste moment eruit kunt pakken waarom die vogel zijn vleugels zo prachtig in de lucht houdt, dat de benen van een paard zo elegant overkomen, dat een sporters net die bal raakt enzvoorts. Vanaf ongeveer 8 foto's per seconde (ook wel 'fps' = frames pro second genoemd) spreek je in het algemeen van een snelle camera. In de studio heb je geen snelle camera nodig.

Bij sportfografie en wildlifefotografie kan de snelheid van je camera bij continu-opnamen het verschil zijn tussen een wereldfoto en een nietszeggende foto. Je kunt snelle bewegingen namelijk niet goed 'timen'

Snelheid camera fps continuopname 12 foto's per seconde RAW 

 Canon EOS 1DX: met 12 of 14 foto's per seconde is het mogelijk om van één snelle beweging een fotocompilatie te maken (Europacup Tafeltennis).

8. Resolutie (aantal megapixels)

Resolutie (megapixels): elke spiegelreflexcamera die nu gemaakt wordt, heeft voor de meeste fotografen genoeg mexapixels voor normaal gebruik. Ook met een spiegelreflexcamera met een resolutie van 10 of 12 megapixels kun je normaal gesproken prima uit de voeten. De meeste camera's die je nu koopt (ook de instapmodellen) hebben al een hogere resolutie van bijvoorbeeld rond de 18 of 20 megapixels. Over het algemeen is mijn advies dan ook dat resolutie vaak geen doorslaggevende rol is om voor een bepaalde spiegelreflexcamera te kiezen. Als je extreem grote afdrukken wil laten maken (bijvoorbeeld van meters groot), dan kan een camera met een zeer hoge resolutie wel een voordeel zijn.

Bedenk dat het aantal megapixels van een camera voor de beeldkwaliteit veel minder belangrijk is dan de kwaliteit van lenzen en dat het belang van het aantal megapixels door fabrikanten erg is overdreven. Het wordt gebruikt in de marketing omdat de consument al snel denkt dat de camera met de meeste megapixels automatisch wel de betere camera zal zijn. Dat is dus onzin.

9. Liveview

Liveview houdt in dat je niet door de zoeker naar je beeld kijkt, maar dat je live op het LCD-scherm van je camera kunt kijken hoe je foto eruit komt te zien. Dit kan zeker voordelen geven, bijvoorbeeld in situaties waarin je moeilijk kunt scherpstellen of de scherpstelling heel precies moet gebeuren. Liveview wordt bijvoorbeeld graag gebruikt bij landschapsfotografie, macrofotografie of nachtfotografie. Tegenwoordig is een moderne camera eigenlijk vrijwel standaard uitgerust met liveview.

Liveview spiegelreflexcamera voordeel canon eos 7D

Liveview: op je LCD-scherm zie je je onderwerp en je kunt er ook op scherpstellen. Dit kan een voordeel zijn om zelf nauwkeurig scherp te stellen op stilstaande onderwerpen.

10. Filmen

Wil je ook kunnen filmen of niet? Met veel spiegelreflexcamera's kun je ook filmen, maar camera's verschillen op dit punt wel van elkaar. bijvoorbeeld als het gaat om het scherpstellen tijdens het filmen. Zelf houd ik me vooral bezig met fotograferen, in het filmen ben ik minder thuis.

Canon, Nikon, Sony? Maakt het merk nog uit?

Bekijk het artikel 'Waarom ik een Canon of Nikon spiegelreflexcamera adviseer' (zonder dat ze camera's per se beter zijn...)


Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt. 
 • Alleen je voornaam is nodig, het kan dus anoniem.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is. 
 • Stel je een vraag, beoordeel het artikel dan ook even beoordelen met de sterren. Wordt gewaardeerd :)

Ontvang direct 2 gratis E-books vol tips

 • 50+ pagina's waardevolle tips
 • Geldbesparende aanraders/afraders over camera's & lenzen
 • De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie
 • De creatieve lens die ik iedere beginner aanraad (betaalbaar!)
 • Resultaten van cursisten met deze lens na 1 of 2 lessen
 • Duidelijk taal & overzichtelijk
 • Inspirerende beelden en meer

>>> Direct downloaden (klik op de gele tekst)

Call to action text in case your image doesn't load. 


Ook interessant voor anderen? Delen mag!


Reacties (65)

Rated 4.5 out of 5 based on 1 votes
 1. reinier
 1. 4 / 5

Hallo Joris, ik heb nu een Canon SX720HS compact met 40x optical zoom wil graag landschappen, natuur, en streetphoto's blijven maken.Ben met die grote zoom erg tevreden om mooie frame's te maken.Wil wel klasse groter gaan, waar denk jij dan aan ?
...

Hallo Joris, ik heb nu een Canon SX720HS compact met 40x optical zoom wil graag landschappen, natuur, en streetphoto's blijven maken.Ben met die grote zoom erg tevreden om mooie frame's te maken.Wil wel klasse groter gaan, waar denk jij dan aan ?

MVR.Groet, Reinier Schurman

Lees meer
  Bijlages
 
 1. Joris Dijkema    reinier

Bijv. een instapmodel spiegelreflex, zoals een Nikon D3400 met bijv. naast de kitlens van 18-55 een 70-300 mm lens. Bijv. NIKON AF-P 70–300MM F/4.5-5.6E ED VR. Bekijk ook mijn artikel 'Welke betaalbare Telelens voor Nikon?'

  Bijlages
 
 1. Jessie

Hi Joris,
Bedankt voor je artikel! In augustus wil ik gaan backpacken en ik ben daarvoor op zoek naar een spiegelreflexcamera. Ik ben me er van bewust dat deze camera's zwaarder zijn dan bijvoorbeeld systeem camera's. Toch vind ik kwaliteit...

Hi Joris,
Bedankt voor je artikel! In augustus wil ik gaan backpacken en ik ben daarvoor op zoek naar een spiegelreflexcamera. Ik ben me er van bewust dat deze camera's zwaarder zijn dan bijvoorbeeld systeem camera's. Toch vind ik kwaliteit belangrijker dan het gewicht. Ik heb nog geen ervaring met spiegelreflexcamera's maar in januari begin ik met m'n eerste fotografiecursus. Ik wil mooie foto's maken van de natuur, bezienswaardigheden, de bevolking etc. Welke camera('s) zou je aanraden?

Lees meer
  Bijlages
 
 1. Joris Dijkema    Jessie

Jessie,

Ik zou een stapmodel nemen. Ik ken je budget en ambities niet helemaal. Je kan denken aan Nikon D3400, D5300 of bijv. Canon 750D.

  Bijlages
 
 1. Sanne Overdevest

Hoi Joris! Fijne en informatieve site. Momenteel fotografeer ik met een canon 650d en een 24-70 f2.8 ii lens en ik wil binnenkort een nieuwe body aanschaffen maar ik twijfel erg. Ik ben nog niet lang aan het fotograferen en ik fotografeer met...

Hoi Joris! Fijne en informatieve site. Momenteel fotografeer ik met een canon 650d en een 24-70 f2.8 ii lens en ik wil binnenkort een nieuwe body aanschaffen maar ik twijfel erg. Ik ben nog niet lang aan het fotograferen en ik fotografeer met name kleine kinderen die heel beweeglijk zijn. Ik kwam uit op de 80d of de 6d maar bij de 6d is de AF niet zo snel. Ook natuurlijk het verschil tussen crop en ff. Wat raadt jij aan? Het is voor zowel studio als buiten.

Alvast bedankt!

Mvg

Sanne

Lees meer
  Bijlages
 
 1. Joris Dijkema    Sanne Overdevest

Hi Sanne,

De kinderen bewegen wel, maar je fotografeert niet zozeer snelle sport of wildlife. Mij lijkt dat de 6D dit ook kan, maar er zijn camera's met een betere autofocus voor bewegende onderwerpen. De beeldkwaliteit van fullframe is wel wat...

Hi Sanne,

De kinderen bewegen wel, maar je fotografeert niet zozeer snelle sport of wildlife. Mij lijkt dat de 6D dit ook kan, maar er zijn camera's met een betere autofocus voor bewegende onderwerpen. De beeldkwaliteit van fullframe is wel wat hoger, maar op ISO 100 (in de studio) is een 80D ook zeker mooi. Je klanten zien het verschil niet (als je voor geld zou werken). De lenzen zijn nog belangrijker

Lees meer
  Bijlages
 
 1. loes

Hoi Joris,

mijn moeder en ik willen samen graag een goede spiegelreflex camera kopen. We fotograferen nu met de mobiel en een compactcamera, maar missen gewoon dan de kwaliteit van een goede camera. We zijn dus wel beginners qua spiegelreflex.
Z...

Hoi Joris,

mijn moeder en ik willen samen graag een goede spiegelreflex camera kopen. We fotograferen nu met de mobiel en een compactcamera, maar missen gewoon dan de kwaliteit van een goede camera. We zijn dus wel beginners qua spiegelreflex.
Zelf maak ik vooral foto's van dieren, binnen en buiten, van zeer dichtbij tot een paar meter afstand. Mijn moeder is van de natuurfotografie en fotografeert ook veel van zeer dichtbij.
Wij zijn op zoek naar een goed hanteerbare camera (geen grote handen), die binnen en buiten mooie foto's kan maken. We zijn gewend aan wifi verbinding van de samsung compact camera en we vinden het wel fijn dat de camera kan verbinden met de laptop/tablet/mobiel om de bestanden over te zetten.
Ons budget is tot een 500-600 euro.
Wat raad je ons aan?

Lees meer
  Bijlages
 
 1. Joris Dijkema    loes

Je kan denken aan Canon EOS 1300D. Canon EF 50 mm f/1.8 STM is mooi voor binnen. Voor buiten Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM objectief. Dit kitlens bij de camera kan je gebruiken voor de weidsere beelden. Bespaar niet op lenzen, want dat is...

Je kan denken aan Canon EOS 1300D. Canon EF 50 mm f/1.8 STM is mooi voor binnen. Voor buiten Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM objectief. Dit kitlens bij de camera kan je gebruiken voor de weidsere beelden. Bespaar niet op lenzen, want dat is nog belangrijker dan de camera.

Lees meer
  Bijlages
 
 1. Lindy
 1. 5 / 5

Hoi Joris,

Wat een informatieve en leuke website!

Ik ben sinds kort (weer) begonnen met fotografie, met name portret- kinder- en babyfotografie. Ik wil gaan beginnen met newbornshoots en vooral de gezinnen en de kinderen alleen, met name...

Hoi Joris,

Wat een informatieve en leuke website!

Ik ben sinds kort (weer) begonnen met fotografie, met name portret- kinder- en babyfotografie. Ik wil gaan beginnen met newbornshoots en vooral de gezinnen en de kinderen alleen, met name binnen (soms ook buiten). Ik heb ooit een basiscursus gevolgd.

Ik heb een jaar of 8 geleden een Nikon D60 (met 18-55mm lens) aangeschaft en ik zit te denken aan een nieuwe camera en/of lens. Ik werk graag met scherpte/diepte en mijn idee is om veel zwartwit foto's te gaan maken.

Heb je tips voor mij welke ik het beste kan aanschaffen voor dit soort foto's? Ik heb niet echt een budget, ik wil eigenlijk gewoon weten welke jij zou aanraden, op basis daarvan kan ik kijken wat ik kan qua budget.

Is dat mogelijk?

Ik hoor het graag!

Groetjes,
Lindy

Lees meer
  Bijlages
 
 1. Joris Dijkema    Lindy

Hi Lindy,

Leuk. Je kan qua lens denken aan Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM Nikon. Deze is lichtsterk en dat heb je nodig voor binnen. Wil je je verder ontwikkelen, leer dan werken met een reportageflitser.

  Bijlages
 
There are no comments posted here yet
Laad meer

Laat je reactie achter

Beoordeel dit artikel
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

2 Gratis E-Books: Ontdek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & de Creatieve Lens, nr 1 aanrader

Avondcursus Fotografie met Persoonlijke Instelgarantie (in 4 avonden nooit meer automatisch)

Fotografie Cursus Geldermalsen Tiel Culemborg

Explosive Workshop High Speed Photography (Fotografeer echte Explosies met je eigen camera)

workshop High Speed photography sb

Workshop Sfeervolle Nachtfotografie Den Bosch (Avond)

Workshop Nachtfotografie DenBosch