Welke spiegelreflexcamera kopen? 10 Belangrijke eigenschappen om spiegelreflexcamera's te vergelijken

Welke spiegelreflexcamera kopen? 10 Belangrijke eigenschappen om spiegelreflexcamera's te vergelijken

Spiegelreflexcamera kopen? Wie een digitale spiegelreflexcamera (DSLR) wil kopen, kan kiezen uit zoveel verschillende modellen dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Waarin verschillen spiegelreflexcamera’s van elkaar? In dit artikel deel ik een aantal eigenschappen van spiegelreflexcamera’s…

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen.


Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.


“Eerst de fotograaf, dan de lens en dan pas de camera”

Wat bedoel ik hiermee? Als je beter wil fotograferen, dan gaat het in de eerste plaats om jouw vaardigheden en manier van kijken. Een goede fotograaf kan met heel simpele apparatuur beter fotograferen dan een totaal onervaren fotograaf met de beste apparatuur.

Verder is het belangrijk dat je beseft dat de kwaliteit en eigenschappen van objectieven (lenzen) een stuk bepalender zijn voor de kwaliteit van jouw foto’s dan de kwaliteit van je camera (body).

Ben je een beginner? Bekijk dan deze artikelen:

Het artikel dat je nu leest, is wat meer gericht op wie al iets langer fotografeert en eventueel een upgrade wil maken qua camera.

10 eigenschappen om spiegelreflexcamera’s te vergelijken

Hoewel jouw kunde als fotograaf en de kwaliteit van je lens dus belangrijker zijn, is er natuurlijk wel verschil tussen verschillende spiegelreflexcamera’s. Hieronder volgen een aantal eigenschappen zonder dat ik hiermee beweer dat dit alle eigenschappen zijn.

Wil je gelijk doorklikken naar een van de eigenschappen dan kan dat hier.

1. Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit: dit wordt vooral bepaald door de kwaliteit van je sensor. En dat kun je aan de buitenkant van je camera helemaal niet zien.

Hoe weet je dan wat de kwaliteit is van de sensor van een camera? Bekijk testrapporten op Internet van een bepaalde camera om de beeldkwaliteit van een camerasensor te achterhalen. In het algemeen is het ook zo dat de nieuwe camera’s steeds betere sensoren hebben dan camera’s van bijvoorbeeld 5 jaar geleden.

Het verschil in beeldkwaliteit tussen verschillende spiegelreflexcamera’s ga je veel duidelijker terugzien als je hogere ISO-waarden gaat gebruiken. Vaak wordt bij binnen fotograferen (bijvoorbeeld binnenshuis of bij indoor sport) een hogere ISO-waarde gebruikt of in andere situaties waarin er weinig licht is.

2. Grootte van de sensor (‘fullframe of crop’)

Cropcamera of fullframe: een spiegelreflexcamera is:

  • ofwel een cropcamera ofwel;
  • een fullframecamera.

Spiegelreflexcamera met fullframe sensor (grote sensor)
Een fullframe camera heeft een grotere sensor en geeft een weidser (ruimtelijker) beeld. Er komt dus gewoon meer omgeving in beeld (scroll naar beneden voor een foto!). Bij landschaps-, architectuur- of interieurfotografie, wordt vaak een fullframe camera gebruikt voor het weidse beeld, maar het is zeker niet noodzakelijk.

Ook heeft de grote sensor het voordeel dat de beeldkwaliteit het hoogste is (details). Bij weinig licht wordt dit verschil in beeldkaliteit meer zichtbaar. Professionals werken over het algemeen graag met fullframe spiegelreflexcamera’s.

Nadelen van de spiegelreflexcamera’s met een fullframe sensor:

  • kosten. In aanschaf zijn ze duur. Je bent al gauw minimaal 1500 euro kwijt;
  • je kunt onderwerpen minder goed dichtbij halen (iets wat bij dieren- of sportfotografie een nadeel kan zijn). Je hebt dus een lens nodig met meer (zoom)bereik en die zijn ook gauw duurder.

Als je nog beginnend bent, houd je dan niet bezig met fullframe spiegelreflexcamera’s en investeer in je ontwikkeling en in je lenzen.

Spiegelreflexcamera met cropsensor (kleinere sensor)
Wil je onderwerpen dichterbij halen (bijvoorbeeld dieren of sporters), dan kan een spiegelreflexcamera met een cropsensor een voordeel zijn. Een ‘cropsensor’ is een kleinere sensor. Een cropcamera geeft een minder weids beeld, er komt minder omgeving in beeld. Dus met andere woorden: als je dieren of sporters fotografeert, dan komt je onderwerp groter in beeld als je een spiegelreflexcamera gebruikt met een ‘cropsensor’ in plaats van een fullframe sensor. Dit kan je geld besparen op lenzen met meer (zoom)bereik.

Mijn advies voor beginners: koop een instapmodel spiegelreflexcamera (van Canon of Nikon) en investeer in je ontwikkeling als fotograaf en in je lenzen, tweedehands kan ook.

Fullframe of cropcamera sensor verschil voordelen 

Stel dat 2 fotografen exact op dezelfde plaats staan en exact dezelfde lens gebruiken. Er is alleen één verschil. Fotograaf A gebruikt een spiegelreflexcamera met een fullframe sensor en fotograaf B een spiegelreflexcamera met een cropsensor. Dan is dit ongeveer het verschil in het beeld dat ze maken! Je ziet dat de foto van fotograaf A weidser is, er is gewoon meer omgeving in beeld. En de foto van fotograaf B is minder weids. Het lijkt alsof er meer is ingezoomd. Dit verschil komt dus door het verschil in grootte van de sensor van de fullframe camera en de cropcamera.

3. Kwaliteit autofocus (scherpstellen)

Kwaliteit autofocus: duurdere camera’s hebben over het algemeen meer mogelijkheden om op je onderwerp scherp te stellen (dit wordt vaak aangegeven met autofocuspunten = scherpstelpunten = AF-points = AF-veldstand). Ook de kwaliteit van de autofocuspunten kan beter zijn.

Vraag je vooral af wat je graag fotografeert. Als je houdt van portretfotografie in de studio of van landschapsfotografie, nachtfotografie, interieurfotografie dan is een geavanceerde autofocus niet zo belangrijk. Houd je van sportfotografie of dierenfotografie (wildlifefotografie), dan zul je veel vaker scherp moeten stellen op snel bewegende onderwerpen. Een snel en goed autofocussysteem voor bewegende onderwerpen is dan een voordeel. Je zult veel geduld moeten hebben, veel tijd besteden aan je foto’s en als je dan op het moment supreme een onscherpe foto maakt met een camera die eigenlijk niet zo geschikt is voor dit soort fotografie, dan kan dit frustraties opleveren. Scherpte is namelijk is wat net als overbelichting niet goed te corrigeren is in de nabewerking.

minder autofocuspunten scherpstellen hoeveelheid scherpstelpunten camera
 hoeveel autofocuspunten scherpstelpunten Af punten voordeel meer veel

De ene camera heeft meer scherpstelpunten dan de andere en ook de kwaliteit van de scherpstelpunten (anders dan de middelste) verschilt. Met name bij het fotograferen van bewegende onderwerpen kan dit ertoe doen.

4. Grootte & gewicht

Wil je een lichte, handzame camera om overal mee naar toe te nemen of is gewicht niet zo belangrijk voor je. Zwaarder kan ook stabieler aanvoelen trouwens. Professionele fotografen vinden een wat zwaardere camera daarom vaak geen probleem. De grootte van je handen kan ook bepalen of een camera lekker in de hand ligt. Hoe groot zijn jouw knauwen? In de winkel even een camera vasthouden kan helpen om een keuze te maken.

5. Bouwkwaliteit

De ene camera is robuuster gebouwd dan de andere door gebruik van verschillende materialen. Een camera die bijvoorbeeld een magnesium body heeft kan meer hebben qua stoten of vallen (en is daardoor ook zwaarder).

6. Weerbestendigheid

Iets anders om op te laten is de weer- of waterbestendigheid. Vraag je weer af wat je vooral fotografeert. In de studio zal het niet gaan regenen en is dit niet belangrijk, maar als landschapsfotograaf is het wel handig als je camera wat kan hebben als je met slechter weer te maken krijgt. De ene camera kan hier duidelijk bete tegen dan de andere door betere afdichtingen. De beginnende modellen zijn minder goed bestand tegen water dan de wat meer geavanceerde modellen.

7. Snelheid

Hoe snel wil je foto’s achter elkaar kunnen maken? Dit varieert nu van bijvoorbeeld 3 tot 16 foto’s per seconde. Snelheid is bijvoorbeeld belangrijk voor sportfotografie en wildlifefotografie. Bijzondere, snelle momenten zijn niet goed te ‘timen’. Daarom helpt het als je camera snel is zodat je net die foto van het juiste moment eruit kunt pakken waarom die vogel zijn vleugels zo prachtig in de lucht houdt, dat de benen van een paard zo elegant overkomen, dat een sporters net die bal raakt enzvoorts. Vanaf ongeveer 8 foto’s per seconde (ook wel ‘fps’ = frames pro second genoemd) spreek je in het algemeen van een snelle camera. In de studio heb je geen snelle camera nodig.

Bij sportfografie en wildlifefotografie kan de snelheid van je camera bij continu-opnamen het verschil zijn tussen een wereldfoto en een nietszeggende foto. Je kunt snelle bewegingen namelijk niet goed ‘timen’

Snelheid camera fps continuopname 12 foto's per seconde RAW

 Canon EOS 1DX: met 12 of 14 foto’s per seconde is het mogelijk om van één snelle beweging een fotocompilatie te maken (Europacup Tafeltennis).

8. Resolutie (aantal megapixels)

Resolutie (megapixels): elke spiegelreflexcamera die nu gemaakt wordt, heeft voor de meeste fotografen genoeg mexapixels voor normaal gebruik. Ook met een spiegelreflexcamera met een resolutie van 10 of 12 megapixels kun je normaal gesproken prima uit de voeten. De meeste camera’s die je nu koopt (ook de instapmodellen) hebben al een hogere resolutie van bijvoorbeeld rond de 18 of 20 megapixels. Over het algemeen is mijn advies dan ook dat resolutie vaak geen doorslaggevende rol is om voor een bepaalde spiegelreflexcamera te kiezen. Als je extreem grote afdrukken wil laten maken (bijvoorbeeld van meters groot), dan kan een camera met een zeer hoge resolutie wel een voordeel zijn.

Bedenk dat het aantal megapixels van een camera voor de beeldkwaliteit veel minder belangrijk is dan de kwaliteit van lenzen en dat het belang van het aantal megapixels door fabrikanten erg is overdreven. Het wordt gebruikt in de marketing omdat de consument al snel denkt dat de camera met de meeste megapixels automatisch wel de betere camera zal zijn. Dat is dus onzin.

9. Liveview

Liveview houdt in dat je niet door de zoeker naar je beeld kijkt, maar dat je live op het LCD-scherm van je camera kunt kijken hoe je foto eruit komt te zien. Dit kan zeker voordelen geven, bijvoorbeeld in situaties waarin je moeilijk kunt scherpstellen of de scherpstelling heel precies moet gebeuren. Liveview wordt bijvoorbeeld graag gebruikt bij landschapsfotografie, macrofotografie of nachtfotografie. Tegenwoordig is een moderne camera eigenlijk vrijwel standaard uitgerust met liveview.

Liveview spiegelreflexcamera voordeel

Liveview: op je LCD-scherm zie je je onderwerp en je kunt er ook op scherpstellen. Dit kan een voordeel zijn om zelf nauwkeurig scherp te stellen op stilstaande onderwerpen.

10. Filmen

Wil je ook kunnen filmen of niet? Met veel spiegelreflexcamera’s kun je ook filmen, maar camera’s verschillen op dit punt wel van elkaar. bijvoorbeeld als het gaat om het scherpstellen tijdens het filmen. Zelf houd ik me vooral bezig met fotograferen, in het filmen ben ik minder thuis.

Canon, Nikon, Sony? Maakt het merk nog uit?

Bekijk het artikel ‘Waarom ik vaak een Canon of Nikon spiegelreflexcamera adviseer‘ (zonder dat ze camera’s per se beter zijn…)


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens


Gratis Download.

ratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie downloaden >>(klik op de gele tekst).


  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens“, nr. 1 aanrader (Maak prachtige, onscherpe achtergronden – betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s & lenzen


Stel onderaan je vragen en krijg persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Maurice
Door

Maurice

op 01 Dec 2016

Geachte heer,
Ik wil mijn hobby fotografie weer eens oppakken en dus een nieuw set aanschaffen. Doel: Kinderen fotograferen ( Springruiter & Voetbalkeeper + portretten) Heb me al een klein beetje verdiept en georiënteerd op internet. twijfel sterk tussen Systeemcamera en een Spiegelreflexcamera Panasonic Lumix DMC G80 en Canon EOS 80 D) Budget totaal max € 3.000,- (incl. tas lenzen statief batterijen SD Card Cleaningset etc). Iedereen heeft een eigen mening hierover maar heb nog steeds geen goed advies gekregen zelfs niet bij de Fotovakhandel. Vergelijkingen gedaan op de bekende sites maar hier wordt je ook niet wijzer van. [b]Panansonic[/b] met lenzen: 12-60mm ASPH Power OIS en Olympus M.Zuiko Digital 40-150mm F/2.8 ED WR + MC-14 teleconverter 1.4x + Filter . [b]Canon[/b]: EF-S 18-55mm iS STM & Sigma 70-200mm F/2.8 APO EX DG OS HSM Canon + Filter of Canon EF 70-200mm F/2.8 L USM + ET-83II (zonnekap) + Filter . Graag uw mening / advies ( wellicht andere camera & lenzen )

joris2
Willem
Door

Willem

op 03 Dec 2016

Ha Joris , ik ben een beetje aan het rondkijken voor een nieuwe camera en nu vallen twee modellen op de Canon eos 7d en de nieuwere 80d . welke zou jouw voorkeur hebben ? en als aanvullende vraag wat betekenen nu al die letters bij de div type objectieven bv van canon de ef of usm of nanao usm en welke serie sluit dan het beste aan de de camera die jij zou aanbevelen ? Mvg Willem

joris2
Door

joris2

op 04 Dec 2016

Hoi Willem,

Je bedoelt neem ik aan de Canon EOS 7D II (dit is de opvolger dan de oudere 7D die niet nieuw meer wordt verkocht).

Ik zou eerst bedenken wat je vooral wil fotograferen. De ene camera is voor bepaalde onderwerpen net wat geschikter dan de andere.

De 7d II wordt veel gebruikt voor sport/wildlife/vogels. Dit komt door de hoge snelheid van 10 foto's per seconde. Het is geen fullframe camera en dat betekent dat de lenzen ook meer bereik hebben dan met een fullframe camera. Een 300 mm lens op een 7D II wordt 300 x 1,6 (dit heet de cropfactor) = 480 mm. Dat is interessant voor wildlife/vogels. Op een professionele fullframe body is 300 mm ook echt 300 mm, er is dus minder bereik met dezelfde lens. En de lange lenzen kunnen heel duur worden. Door pro's wordt deze camera ook wel als 2e camera gebruikt. De 80D heeft overigens hetzelfde voordeel, maar wat minder snelheid.

De 80D is met 7 foto's per seconde nog steeds wel redelijk snel. Ook heeft de 7D Mark II meer en wat andere autofocuspunten voor scherpstellen op bewegende onderwerpen. Ik kan hier niet alle verschillen noemen. Fotografeer je niet veel bewegende onderwerpen, dan heeft zo'n snelle camera eigenlijk geen meerwaarde.

Voor een uitgebreide vergelijking zie ook hier: http://cameradecision.com/compare/Canon-EOS-7D-Mark-II-vs-Canon-EOS-80D

Los van deze 2 modellen, stel dat je een bepaald budget wil besteden aan nieuwe apparatuur. Dan vind ik het bijna altijd slim om in verhouding meer geld te besteden aan een of meer lenzen dan aan een body. De invloed van lenzen op de beeldkwaliteit van je foto's is gewoon een stuk groter dan die van de body. Dus met een voordeligere body en een of meer betere lenzen heb je meer profijt/mogelijkheden dan wanneer je een dure body zou kopen en vervolgens minder budget over hebt voor de lens/lenzen. Dat is iets om over na te denken. Ook zijn de lenzen veel waardevaster dan de body.

EF betekent dat de lens zowel geschikt is voor de professionele fullframe body;s maar ook de body's die niet fullframe zijn. EF past dus op alle digitale spiegelreflexcamera's van Canon. Staat er EF-S op een lens, dan kan die lens niet worden gebruikt op een professionele fullframe camera. Het past niet. Dat zijn vaak voordeligere lenzen, hoeft niet per se minder te zijn trouwens.

USM zegt wat onder de scherpstelmotor, vooral over de snelheid. Nano is nog erg nieuw en zou snelheid van scherpstellen combineren met geruisloosheid. Ik ben geen kenner op het gebied van Nano wat dit betreft.

Ik kan in het algemeen niet aangeven welke serie het beste aansluit omdat ik niet goed weet wat je vooral fotografeert. Ook is de ene lens de andere niet, ook als ze beide USM-lenzen zijn. Lenzen hebben nog wel meer eigenschappen. Nano zou ik me niet door laten leiden. USM is wel handig als je veel actie fotografeert omdat je dan graag een lens wil die ook snel kan scherpstellen.

Andrea
Door

Andrea

op 04 Dec 2016

Hallo Joris
Ik heb even een vraagje ik sta op het punt een NIKON D5300 + AF-S 18-105MM F/3.5-5.6G ED VR te bestellen.
Is dit als beginner een aan te raden toestel of denk jij dat een NIKON D5300 + AF-P DX 18-55MM F/3.5-5.6G VR beter is.
Het verschil is maar een 100,- en denk dat de eerste meer mogelijkheden bied.
Wat denk jij als pro ????

Groetjes van een enthousiaste beginner ?

joris2
Door

joris2

op 04 Dec 2016

Hallo Andrea,

Met een lens met bereik van 18-105 heb je meer mogelijkheden om je onderwerpen dichtbij te halen. Dat is beperkt met een 18-55 mm lens. Alleen de lens van 18-55 geeft dus wat minder mogelijkheden.

Voor wat betreft de body adviseer ik vaak een instapmodel. De lens en jouw vaardigheden hebben veel meer invloed op de beeldkwaliteit dan de body.

De D5300 is op zich prima, alleen ik denk dat je hetzelfde budget ook anders/effectiever kan besteden. Ik ken je redenen om voor een D5300 te willen gaan niet, maar als je een D3300 zou kopen dan ontstaat er zo'n 200 euro ruimte in je budget. Als je dat geld besteedt aan bijvoorbeeld een 50 mm f/1.8 lens (Let op, je hebt wel de G-versie van Nikon nodig; kosten 225 euro).

Deze lenzen leen ik uit aan cursisten. Met zo'n lens kun je veel creatiever werken met scherpte en onscherpte in je foto's. Het is een heel populaire lens voor portretfotografie en closeups. En ik geloof niet dat je het verschil in beeldkwaliteit van je foto's niet zien tussen de beide body's. Een alternatief voor de 50 mm f/1.8 van Nikon is de Yongnuo 50 mm f/1.8 voor Nikon; kosten 119 euro. Deze laatste heb ik zelf ook besteld voor mijn cursisten, maar nog niet ontvangen. Ik heb er wel goede reacties over gelezen.

Succes!

Dianne
Door

Dianne

op 13 Dec 2016

Goed verhaal. Ik overweeg de overstap van crop (EOS 60D) naar een fullframe.

Wat ik hier een beetje mis is het verhaal over de lenzen. Niet alle lenzen die op een cropcamera passen, passen ook op een fullframe camera. Denk hier dus aan bij het investeren in lenzen, en kijk naar wat je in de toekomst wilt!

joris2
Door

joris2

op 14 Dec 2016

Hallo Dianne,

Dank je. Het is inderdaad waar dat je bij overstap naar een fullframe niet alle lenzen kunt gebruiken (de EF-S serie past niet).

Succes!

Dolores
Door

Dolores

op 03 Jan 2017

Hallo Joris,
Ik ben een beginner en wil graag mijn eerste spiegelreflexcamera kopen. Ik wil hier niet té veel geld aan uitgeven (max. €600 inc. lens). Ik zou graag dieren foto's (beweging), landschapsfoto's en foto's in het donker of binnen willen kunnen maken. Welke camera en lens raadt u aan? Mijn voorkeur voor de body gaat naar Nikon, maar als u denkt dat Canon beter zal zijn, zal ik daar naar kijken. Alvast bedankt. Mvg, Dolores.

joris2
Door

joris2

op 03 Jan 2017

Hallo Dolores,

Bij Canon kan je denken aan een Canon EOS 100D body ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/96-welke-canon-spiegelreflex-100d-1200d-700d"[/url]) met een Canon EF-S 55-250 mm lens ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/97-canon-ef-s-55-250-f4-5-6-is-stm"[/url]). Dit is vooral geschikt voor dieren. Binnen is er minder licht en kun je denken aan een Yongnuo 50 mm f/1.8 lens voor Canon. Landschappen kan je fotograferen met de standaard kitlens die vaak meegeleverd wordt (18-55 mm).
Nikon is ook mogelijk, maar ik denk wel dat je dan wat duurder uit bent.

Maurice
Door

Maurice

op 16 Jan 2017

Hi Joris,

Ik heb een vraagje, ik gebruik een Nikon D80 met makro lens via thethering om mijn (diamant sieraden die ik zelf maak) te fotograferen. Helaas heeft de D90 geen live view funtie en blijft scherp stellen een verschil geven tussen wat ik in de zoeker zie en het uiteindelijke resultaat. Nu ben ik onlangs gaan experimenteren met focus stacking maar das veel werk als ik veel fotos moet maken. Nu wil ik een niieuwe body kopen. De lens wil ik graag behouden omdat deze naar tevredenheid is. Nu krijg ik bij cameraland het advies een 2e hands Nikon D90 te kopen omdat ik toch allen maar voor de pc en social media produceer maar adviseert Nikon op de zelfde vraag de (duurdere) D7100 zonder in te gaan op de vraag waarom ze de D90 niet meer produceren en mijn vraag over wellicht verschil in processor compleet negeren.
Kun jij eens een lichtje schijnen op wat voor mij "zinnig" zou zijn?
thx!

joris2
Door

joris2

op 17 Jan 2017

Hi Maurice,

Liveview maakt inderdaad het scherpstellen makkelijker. Focus stacking is niet efficiënt. Ik denk dat een camera met liveview het belangrijkste voor je is. De onderwerpen die je fotografeert, kun je met een lage ISO fotograferen. Dan is verschil in beeldkwaliteit tussen camera's ook minder aanwezig dan op hoge ISO-waarden.

Als het je alleen maar gaat om de foto's die je nu beschrijft, dan zou een mooie geprijsde tweedehands D90 wat mij betreft ook volstaan. de D7100 is een nieuwere camera. Dat betekent o.a. meer megapixels, meer autofocuspunten (voor wat jij wil fotograferen maakt dat niet uit), sneller foto's achter elkaar maken, betere prestaties op hogere ISO-waarden, weathersealed etc. Ik denk dat je je niet te blind moet staren op de precieze body die je gebruikt voor wat jij wil fotograferen.

Jan
Door

Jan

op 18 Jan 2017

is een kopie van het volgende bericht dat door u gestuurd is aan Contact via Kijk & Zie Fotoschool

Dit is een e-mailbericht via https://www.kijkenziefotoschool.nl/ van:
Jan

Dag Joris.

Met veel interesse heb ik je site en de vele tips en correspondentie bekeken. Waarschijnlijk opnieuw de zoveelste vraag over hetzelfde thema. Jaren geleden fotografeerde ik met een analoge pentax programm A met twee sigma zoomlenzen. Vervolgens digitale compact camera's met o.a. superzoom. Minder mee te sjouwen. Inmiddels toch weer behoefte aan een goede camera voor o.a. citytrips, vakanties, familiefoto's en wellicht van zaalvoetballende zoons en kleinkinderen.
Zelf zit ik te denken aan een budget van ca 600 euro en hoop daar met de btw-actie van MediaMarkt (waarschijnlijk komende week)en/of cashback van canon wat meer mee te kunnen doen. (Extra ca. 150 euro, dus ca 750 max, minder mag ook)

Wensen tav de camera: kantelbaar scherm (leeftijd ?) ,
WiFi en touchscreen: leuk
Gebruiksvriendelijke UI en bediening.
Niet al te zwaar
Zelf hoppen mijn gedachten tussen de:
Canon 700D / 750D en de
Nikon D5300 / D5500
Ook enkele Pentax-modellen, w.o. de KS-2 staan nog op het lijstje.
Eigenlijk zie ik door de bomen het bos niet meer ?
Heb je een goed advies voor me t.a.v. welke camera en lens/lenzen?

Vriendelijke groet, Jan

joris2
Door

joris2

op 23 Jan 2017

Hallo Jan,

Zelf zou ik met jouw budget voor een Canon of Nikon spiegelreflexcamera gaan. Redenen voor Canon/Nikon vind je in het artikel 'Waarom ik toch een Canon of nikon spiegelreflexcamera adviseer zonder dat deze per se beter zijn ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/65-canon-of-nikon-spiegelreflexcamera-advies"[/url]).

De Canon EOS 700D ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/96-welke-canon-spiegelreflex-100d-1200d-700d"[/url]) is een optie. De goedkopere modellen hebben geen kantelbaar scherm. De lenzen zijn nog belangrijker. Canon is niet beter dan Nikon. Wel is er voor Canon een telelens met goede prijs/kwaliteitverhouding (200 euro) ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/97-canon-ef-s-55-250-f4-5-6-is-stm"[/url]). Met Nikon ben je denk ik wat duurder uit. Zaalvoetbal is qua omstandigheden wat lastiger, dit komt door het weinige licht in de zalen.

Carina
Door

Carina

op 07 Feb 2017

Hoi,

Ik wil graag mijn eerste spiegelreflexcamera aanschaffen en twijfel tussen de Nikon d3300 en de canon Eos 100D. Welke camera is beter? Ik wil graag natuurfoto's maken en bewegende beelden. En natuurlijk de normale portret en vakantiefoto's. Je advies zou erg welkom zijn.

Groetjes Carina

joris2
Door

joris2

op 08 Feb 2017

Hallo Carina,

Leuk dat je je 1e spiegelreflexcamera wil kopen. Beide camera's die je noemt zijn prima instapmodellen. Ik weet niet waarvan je bewegende beelden wil maken, dat schrijf je niet. Je keuze voor de ene of de andere camera (100D of D3300) gaat niet zoveel invloed hebben. De lenzen hebben veel meer invloed. Voor portret raad ik een 50 mm f/1.8 aan. In mijn [b]2 gratis E-books ([url]"http://sociali.io/lp/20332/lp20332"[/url])[/b] zie je ook voorbeeldfoto's van cursisten met zo'n, ook van natuur.

Als je op mijn blog bij onderwerpen bij 'apparatuur' kijkt, dan zie je ook artikelen over de Canon 1300D vs 100D vs 700D. En ook heb ik een artikel over onder andere de Nikon D3300 geschreven. Als je veel bewegende beelden gaat fotograferen zou je een iets snellere camera kunnen overwegen dan de 100D of D3300. Bijvoorbeeld de Canon EOS 700D. Deze schiet 5 foto's per seconde en de D3300 en de 100D 3 foto's per seconde. Je hebt zo meer kans op het juiste moment. Voor natuur/portret/vakantiefoto's vind ik die snelheid voor een beginner niet zo belangrijk.

joris2
Door

joris2

op 10 Feb 2017

De camera gaat niet zoveel verschil maken in je foto's, de lenzen en wat je zelf kan wel. Fotografisch gezien komt de D3300 misschien iets meer in aanmerking. Voor bewegende beelden is snelheid v.d. camera ook van belang. Nikon D3300 schiet 5 foto's per seconde, de Canon EOS 100D 4 foto's per seconde. De nikon heeft 24 mexapixels en de Canon 18 megapixels, de batterij gaat langer mee tijdens een sessie fotograferen en de prestaties bij een hogere ISO zijn beter.

Wel denk ik dat je met Nikon duurder uit bent als het gaat om het kopen van lenzen, ook in de toekomst. En nogmaals, je zal niet veel verschil zien in de foto's tussen de camera's. Met beide camera's maak je geen verkeerde keuze.

Hilde
Door

Hilde

op 08 Feb 2017

Hallo Joris,

Super bedankt voor al je info en tips op je site! Heel blij mee! Na jaren alles uit een compactcamera en uit de camera van mijn mobiel te hebben geperst wil ik nu eens overstappen naar een spiegelreflex. Het is me inmiddels duidelijk dat zowel Nikon als Canon goed zijn. En ik begrijp dat je deze twee merken aanraad vanwege de meerdere mogelijkheden in o.a. objectieven t.o.v. andere merken. Als ik een keuze ga maken tussen Nikon D5300 en Canon EOS 700D, welke zou jij aanraden en waarom? Ik fotografeer graag details, dieren (ook insecten) en portretten met zo nu en dan landschappen en ben gek op scherptediepte in de foto's. En welke objectieven (ik heb je e-book over de creatieve lens gedownload, die lens met er komen! ;-)) raad je aan? Is het beter om alleen body te kopen zonder kitlens om dan het bedrag van de kitlens aan andere objectieven te kunnen besteden? Ik begrijp dat de kwaliteit van een kitlens niet bijzonder is, vandaar. Mijn budget is max 700 euro.
Alvast hartelijk bedankt voor het antwoord..!

Groetjes, Hilde.

joris2
Door

joris2

op 10 Feb 2017

Hi Hilde,

Leuk om te lezen dat je wat aan mijn tips hebt en dat je nieuw materiaal wil kopen om vooruit te gaan. Met Canon/Nikon is het ook makkelijker om 2e hands nog eens een mooie deal te maken voor een lens, dat kan ook een reden zijn om te kiezen voor Canon/Nikon.

De body heeft minder invloed dan de lenzen en natuurlijk gaat het vooral om wat je zelf kan. De body's die je noemt zijn wel vrij vergelijkbaar. De Nikon komt 'overall' iets beter uit de vergelijking. O.a. meer scherpstelpunten, 24 mexapixel ipv 18, betere ISO-prestaties bij weinig licht, 100 gram lichter. Dit zijn een paar verschillen, niet alle.

Wel denk ik dat Nikon in het algemeen wat duurder is dan Canon, ook als het gaat om lenzen. Het is bij canon voordeliger om een goede macrolens te kopen dan met Nikon (ik denk op iets langere termijn). Op kortere termijn kan je denken aan een set tussenringen waardoor je dichterbij kan scherpstellen (dit omdat je houdt van details en insecten waar andere mensen de kriebels van krijgen.. :). Tussenringen kan je ook met je 50 mm lens gebruiken.

Qua lens zou ik gelet op jouw voorkeuren gaan voor een 50 mm f/1.8. Ga je voor Canon, dan kan je ook de Canon lens zelf nemen (je kan 10 cm dichterbij komen dan met de Yongnuo versie). Bij Nikon kan je gaan voor de Yongnuo, die is een stuk voordeliger dan de 50 mm f/1.8 van Nikon zelf.

De kitlens is geen verkeerde lens, bijv. voor weidse beelden. Alleen je kan er niet veel mee inzoomen. Als je maar 1 lens kan kopen gelet op budget, zou ik wel gaan voor de 50 mm lens. Voor landschap is wat zoom wel handiger.

Succes!

Hilde
Door

Hilde

op 08 Feb 2017

Ps Voor de reactie hieronder: 'weinig scherptediepte' foto's bedoel ik.. ;-)

Gabriëlle
Door

Gabriëlle

op 10 Feb 2017

Beste joris,

ik ben een beginnende fotograaf en ben nog op zoek naar een nieuwe camera, maar er zijn er zo veel. Dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Heb jij tips voor mij, de foto's die ik nu maak komen van een nikon coolpix s3100 of van mijn telefoon. Af en toe zit er een lucky shot bij, maar de foto's worden gewoon net niet zoals ik wil.

Wat voor foto's wil ik (gaan) maken:
Natuur
Zons op en ondergang 
Nacht foto's ( kan ik nu niet, krijg ik van die mooie "kunst" foto's)
Vakantie foto's

 Qua camera soort zoek ik een wendbaar model eentje die niet extreem zwaar is, maar wel makkelijk te hanteren is. Maar zo een die ik nu heb wil ik ook niet meer. Het zou fijn zijn als je langer dan +- 5 jaar met een camera kan doen.

 

Ik hoop dat je mij hiermee kan helpen. Mijn budget ligt ongeveer op de 400- 450 euro

 

Groetjes gabriëlle

joris2
Door

joris2

op 10 Feb 2017

Hoi Gabriëlle,

Leuk dat je een upgrade wil maken. Qua camera kan je gaan voor een Canon EOS 100D (kleinste spiegelreflex van Canon op 't moment) of voor een Nikon D3300. Voor Canon of Nikon kiezen vind ik wel slim ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/65-canon-of-nikon-spiegelreflexcamera-advies"[/url])(zie link voor de redenen).

Nikon is in het algemeen wel wat duurder qua lenzen. Het verschil in je foto's ga je tussen beide camera's niet direct zien in je foto's (de Nikon heeft overall wel iets betere specificaties (zie hieronder bij mijn antwoord op de vraag van Carina). De lenzen en vooral wat jij kan gaan het verschil maken.

Debby
Door

Debby

op 19 Mar 2017

Hoi hoi. Ik heb nu een pentax k7 en ben ongeveer 2 jaar aan t fotograferen. T meeste wat ik doe is macro en landschapsfotografie soms portret maar dat gaat nog niet zo goed haha. Ook probeer ik actiefotografie met honden.nu ben ik al een jaar aan t orienteren wat minn nieuwe camera gaat worden. Ik denk dat een camera met kantelscherm makkelijker is voor mijn macrofotografie. Ik twijfel al een jaar tissen wen nikon d5500 of canon 760d. Kan jij me misschien helpen. In de winkel wordt ik niks wijzer en met de reviews ook niet

joris2
Door

joris2

op 21 Mar 2017

Hi Debby,

Laat ik vooropstellen dat de body een heel stuk minder invloed heeft op de foto's dan je lenzen en je eigen vaardigheden.

Beide camera's hebben het kantelbare scherm, het kan handig zijn hoewel ik zelf toch vooral plat op de grond lig.

De D5500 komt beter uit de tests als het gaat om prestaties op een hogere ISO-waarde, ook is de batterijduur een stuk langer (gaat langer mee met 1 oplaadbeurt) en de camera is zo'n 150 gram lichter dan de 760D.

De 760D heeft weer meer crosstype autofocuspunten, wat een voordeel kan zijn bij fotografie van bewegende onderwerpen als sport of wildlife (of honden). Voor landschap, macro en portret doet het er minder toe. Ook heeft de 760D een 2e LCD-scherm bovenop de camera ('top lcd-scherm' heet dat). Dat is vanaf statief een extraatje, gebruiksvriendelijkheid. de 760D is ook wat moderner qua connectiemogelijkheden met smartphone enz. de D5600 van NIkon heeft dat ook (voor mij persoonlijk niet belangrijk).

De 760D is wat duurder. Wat ik eigenlijk een interessanter model vind dan de 760D is de 70D uit 2013 (inmiddels is de 80D de opvolger maar die is een stuk duurder). Voordeel van de 70D i.v.m. de 760D is bijvoorbeeld dat die 7 foto's per seconde maakt i.p.v. 5 (voor je honden meer kans op goede momenten van actie), dat deze weerbestendig is, dat de batterijduur meer dan 2x zo lang is met 1 oplaadbeurt dan de 760D. 70D is een semi-professionele camera voor maar iets meer geld dan de 760D.

Je zult toch zelf je afweging moeten maken. Succes!

Marjon
Door

Marjon

op 30 Mar 2017

Hoi Joris,
Allereerst bedankt voor alle info die ik van je mag ontvangen. Ik wandel veel en tijdens het wandelen maak ik veel foto's van landschappen en dieren die ik onderweg tegenkom (vooral vogels). Ook vind ik het leuk om voetbalwedstrijden van mijn dochter te fotograferen. Ik ben nog een beginnend fotograaf en ben nu een beetje aan het stoeien met een geleende canon 1000d. Ik overweeg zelf een canon 700d te kopen. Zou dit een goede keus zijn? En wat voor lens zou ik daar het beste bij kunnen aanschaffen? Zou een Tamron AF 16-300 mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro Canon een goede keus zijn? Tijdens het wandelen is het niet zo handig om steeds lenzen te moeten wisselen.
Ik zie je reactie met veel belangstelling tegemoet.

joris2
Door

joris2

op 04 Apr 2017

Hallo Marjon,

Leuk dat je ook bezig bent met fotografie en bedankt voor je beoordeling van het artikel met de sterren.

De Canon 700D ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/96-welke-canon-spiegelreflex-100d-1200d-700d"[/url]) kan je zeker kiezen. Klink op de link voor een artikel van mij daarover. Hij is wat geschikter voor sport dan de 100D of de 1300D.

De Tamron 16-300 mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro ([url]"https://digital-photography-school.com/review-tamron-16-300mm-f3-5-6-3-macro-lens/"[/url]) (lekkere naam ;-) komt goed uit de review die ik heb bekeken. Eigen ervaring met de lens heb ik niet. Ik kan me voorstellen dat je niet veel wil wisselen tijdens het wandelen.

Zelf ga ik in mei naar Schotland voor het landschap en de bergen, de wandelschoenen staan al klaar!

AMG
Door

AMG

op 05 Apr 2017

Wat kies ik als ik een camera wil om auto's te fotograferen en te filmen? Dus ook bewegende beelden.

joris2
Door

joris2

op 09 Apr 2017

Hallo AMG,

Voor fotografie van actie zou ik - afhankelijk van je budget - wat meer kijken naar de kwaliteit van het autofocussysteem van de camera. Hoe goed is de camera bij het fotograferen van bewegende beelden, dit heeft ook te maken met het aantal scherpstelpunten en ook de kwaliteit daarvan (crosstype autofocuspunten).

De snelheid van de camera doet er ook toe. Maakt deze 3 foto's per seconde, 5, 7, 10 of meer? Je hebt zo meer kans op goede momenten.

De lens is ook van belang, een lens met heel trage autofocus is niet zo handig bij fotografie van auto's. Dat geldt ook voor oudere, tragere geheugenkaarten.

Bekijk voor meer tips over sportfotografie ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/23-sportfotografie/49-sportfotografie-20-tips-voor-betere-fotos"[/url]) mijn artikel met 20 tips.

Van video heb ik minder verstand. Ik denk dat je moet letten op kwaliteit, frames per seconde (als je veel met slowmotion wil doen), scherpstelmogelijkheden als je uit de hand wil filmen, lens met beeldstabilisatie kan ook helpen.

Ik ken je budget niet, ik weet dat de Canon EOS 80D ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/103-welke-canon-camera-kopen"[/url]) ook gebruikt wordt voor filmen.

Gwyneth
Door

Gwyneth

op 23 May 2017

Beste Joris,

Leuk om al je adviezen te lezen!

Zelf ben ik nog "beginnend" fotograaf en heb ik de Lumix DMC Fz300. Hier maak ik veel mooie foto's mee, maar helaas merk ik dat als het donkerder is buiten en/of als ik binnen fotografeer ik mijn ISO zeker omhoog moet doen en dat er dan helaas erg veel ruis ontstaat op mijn foto's.

Nu wil ik graag een spiegelreflexcamera kopen omdat ik meer "professioneel" wil gaan fotograferen, met name portret(fashion, kinderen, dieren) en landschap, en zou ik graag advies van je ontvangen over welke camera ik dan het beste kan aanschaffen en met welke lens. Nu fotografeer ik vooral buiten, maar ik zou ook binnenkort een eigen studio willen creëren.

Op youtube zie ik veel over de Nikon D7200, is dat wat of zou je eerder iets anders aanraden?

Alvast bedankt voor je advies!

Met vriendelijke groet,
Gwyneth

joris2
Door

joris2

op 28 May 2017

Hallo Gwyneth,

Leuk je ambities.

De prestaties van de camera die je noemt zijn inderdaad wat minder bij een hogere ISO-waarde.

Je onderwerpen zijn erg divers. Ik ken je budget niet. De lenzen zijn belangrijker dan de body. Er is niks mis met een D7200 maar het is wel een flink bedrag. Het lijkt me goed als je budget overhoudt voor je lenzen. Je zou ook voor een instapmodel body kunnen gaan, zoals een D3400 of evt D5300 (D5500 en D5600 vind ik niet echt veel meerwaarde hebben).

Een 50 mm lens is een aanrader vind ik. Voor portret is dat leuk en het is betaalbaar. Je kan hiervoor mijn E-Book Ontdek de Creatieve Lens downloaden van mijn website. Leuk voor onscherpe achtergronden, zeker voor portret.

Verder is voor kinderen en dieren een telelens handig als je een grotere werkafstand wil hebben. Je kan bijv. denken aan de Nikon 70-300mm f/4.5-6.3 AF-P VR DX. Deze is erg mooi en met oudere Nikon body''s kan deze niet compatible zijn. Daar zou je wel even op moeten letten. Mijn advies is om een langere lens in ieder geval met beeldstabilisatie te kopen.

Sandra
Door

Sandra

op 25 May 2017

Beste Joris,

Op dit moment heb ik een Nikon D3000. Deze heb ik al bijna 10 jaar. Sinds een jaar ben ik lid van een fotoclub en heb de camera aardig onder de knie. Nu wil ik graag een andere aanschaffen omdat ik graag sportfoto's maak. Wat zou je mij adviseren.

joris2
Asma
Door

Asma

op 03 Jun 2017

Hallo, Ik ben al een tijdje bezig met fotografie maar gebruikt niet mijn eigen camera.
Ik ben van plan om begin juli een eigen aan te schaffen. Ik heb met de volgende camera's gewerkt 60D, 6D en de 750 D van Canon.
Ik weet zelf niet welke ik heb beste kan kopen, ik weet alleen dat ik een Canon wil en dat ik de budget heb van 600,-.
Zou je me kunnen helpen met welke ik moet kopen?

joris2
Door

joris2

op 12 Jun 2017

Hallo Asma,

Leuk dat je een eigen camera gaat kopen. De camera is niet het belangrijkste. De lenzen en je eigen kwaliteiten doen er een stuk meer toe. Je zou met jouw budget bijvoorbeeld een Canon EOs 750D kunnen kopen (of een 700D en wat meer budget overhouden voor lenzen). Zie ook mijn artikel over onder andere de Canon EOS 750D en andere modellen ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/103-welke-canon-camera-kopen"[/url]).

Quint
Door

Quint

op 06 Jun 2017

Hoi Joris,

Ten eerste wil ik zeggen dat je een erg fijne website hebt, met leuke artikelen om te lezen.
Ik heb tot nu toe enkel ervaring met fotograferen met een compact camera. Sinds een tijdje zit ik te denken om over te stappen op een spiegelreflex, zodat ik meer handmatige instel mogelijkheden heb en omdat ik denk dat je er mooiere foto's mee kunt maken (mits je weet hoe de camera te gebruiken). Zeker omdat ik komende zomer naar Noorwegen op vakantie ga, lijkt het me een mooie omgeving om te experimenteren.

Voorwaarden:
- Ik ben een beginner (nog nooit iets met spiegel reflex gedaan)
- Aangezien ik nog geen objectieven bezit, heb ik (nog) geen voorkeur voor Nikon of Canon
- Totaal budget rond de 800 euro (inclusief objectieven en exclusief accessoires)

Waar ben ik naar op zoek:
- Ik fotografeer graag landschappen/natuur, gebouwen, eten, personen en dieren.
- Ik fotografeer graag gewoon vanuit de hand
- Graag volg ik je advies over de creatieve lens (Nikon AF 50mm f/1.8D (135 euro) / Canon EF 50mm f/1.8 STM (107 euro))
- Graag wil ik flink wat kunnen inzoomen (Tele lens)

Nu heb ik de sectie gelezen over beginners camera's maar twijfel nog over welke camera ik moet kiezen.
- Voor de body twijfel ik nog tussen Canon EOS 700d / Canon EOS 1300d / Nikon d3400 / Nikon d5300.

Bij Konijnenberg zag ik de volgende kit acties:
1. Nikon D3400 + Nikkor AF-P 18-55mm F3.5-5.6 VR DX + Nikkor AF-S 55-200mm F4-5.6 G ED VR II
(703 euro)
2. Nikon D5300 + 18-55mm AF-P VR + 55-200mm VR (720 euro) 3. Canon EOS 700d + Canon 18-55mm IS STM + Canon 55-250mm IS STM (658 euro):

Welke van de bovenstaande kits zou je me adviseren? Of denk je dat ik beter een losse body kan pakken en zelf mijn lenzen uit moet zoeken?

Stel dat ik over een jaar of 10 een upgrade doe van de body dan zou ik graag mijn lenzen kunnen hergebruiken. Is dat zomaar mogelijk?

P.s. ik heb het berichtje niet in een van je blogs gestopt, omdat ik niet wist of het berichtje bij de Canon of Nikon blog of lenzen blog moest komen.

Ik hoop dat je me kunt helpen :)

Groeten,
Quint

joris2
Door

joris2

op 12 Jun 2017

Hallo Quint,

Je hebt je al aardig verdiept in het materiaal. En naar Noorwegen is natuurlijk prachtig!

Zoals je zelf al zegt, het gaat vooral om met de camera omgaan en kijken. Wel heb je uiteindelijk meer mogelijkheden dan met een compactcamera. Het is een leerproces :)

M.b.t. de 3e kitactie: Canon EOS 700d + Canon 18-55mm IS STM + Canon 55-250mm IS STM (658 euro) geldt dat de 55-250 mm lens (goede lens trouwens) niet compatible is met een fullframe body. Nu hoef je ook zeker geen fullframe body te gaan gebruiken maar als je dat over een aantal jaren wel wil dan is deze lens niet compatible.

De 1300D is in het rijtje wat je noemt het meest beginnende model. Je zou die over kunnen slaan.

Ik zou eerder in een D3400 met goede lens/lenzen investeren dan in een duurdere body. Kit 1 die je noemt lijkt me goed: Nikon D3400 + Nikkor AF-P 18-55mm F3.5-5.6 VR DX + Nikkor AF-S 55-200mm F4-5.6 G ED VR II.

200 mm is geen verkeerd telebereik voor een beginner. Wil je meer voor dieren, dan kan je ook gaan voor bijvoorbeeld de nieuwe 70-300 mm lens van NIkon ([url]"https://www.kieskeurig.nl/objectief/product/3351218-nikon-af-p-dx-70-300mm-f45-63-ed-vr/prijzen"[/url]). Met de D3400 is die compatible.

Je hebt het in je vraag ook over deze lens: (Nikon AF 50mm f/1.8D (135 euro). Deze heb ik neit aangeraden. Je moet juist de G-versie hebben. Staat ook in mijn E-Book. De D-versie heeft geen autofocus met een D3400/D5300. De G-versie is duur (225 euro). Ik zou je de Yongnuo 50 mm f/1.8 aanraden voor Nikon die zo'n 120 euro kost.

Succes met je keuze en veel plezier in Noorwegen.

Karin
Door

Karin

op 17 Jun 2017

Hi Joris, kun jij mij adviseren waar ik op moet letten bij de aanschaf van een spiegelreflexcamera. Ik wil deze vooral gebruiken voor het zeer dichtbij fotograferen van sieraden.
Alvast bedankt voor je reactie,
Vr.gr.Karin

joris2
Door

joris2

op 18 Jun 2017

Hallo Karin,

Het type (spiegelreflex)camera is minder belangrijk dan de objectieven en je eigen vaardigheid in fotografie. Ik ken je budget niet. Je zou voor een instapmodel spiegelreflexcamera kunnen kiezen met bijvoorbeeld een 50 mm f/1.8 lens.

Qua modellen kan je denken aan Nikon D3400 + Yongnuo 50 mm f/1.8 lens voor Nikon (de Nikon versie zelf is 225 euro en de Yongnuo lens is zo'n 120 euro)

Of Canon 700D + Canon EF 50 mm f/1.8 STM.

Een tweedehands macrolens kan ook maar is veel duurder. Een lange macrolens heb je op zich niet nodig voor sieraden. Kijk anders even naar mijn artikel over macrolenzen voor Canon ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/107-welke-canon-macrolens"[/url]).

Een alternatief voor een macrolens is dat je een tussenring gaat plaatsen tussen de body en de 50 mm f/1.8 lens maar meestal is dat iets voor later. Je kan dan dichterbij komen dan zonder tussenring.

Succes.

Quint
Door

Quint

op 17 Jun 2017

Hoi Joris,

Bedankt voor je goede advies! Ik heb besloten om als beginner de Nikon D3400 te kopen in combinatie met de standaard kit lens (Nikkor AF-P 18-55mm f/3.5-5.6G DX VR). Daarnaast heb ik de tele lens aangeschaft die je voorstelde: Nikkor AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR DX.

Nu valt er vooral nog een hoop te leren voor mij ;)

Marloes
Door

Marloes

op 23 Jun 2017

Hallo Joris,
Graag je advies! Ik wil graag een eigen camera aanschaffen na een tijdje een Nikon D50 geleend te hebben. Doel zijn portretten en sportfoto's. Ik vind het belangrijk dat ik dus veel kan klikken en dat de camera tegen stof/paar druppels water kan.Budget rond de 500 euro. Welke zou je mij adviseren? Alvast erg bedankt voor het meedenken.

Groet Marloes

joris2
Door

joris2

op 23 Jun 2017

Hallo Marloes,

Uit je vraag kan ik niet alle informatie halen. Ik weet niet of je vooral buiten wil fotograferen (sport) of ook binnen. Ik ga er vanuit dat je ook nog op z'n minst één lens nodig hebt. Je hebt het alleen over een camera.

Je wil veel kunnen klikken schrijf je. Ik denk dat je daarmee bedoelt dat je het liefst een wat snellere camera hebt voor de sport. Alleen voor een snelle camera is je budget laag. Snellere camera's zijn al gauw een stuk duurder. Dat gaat niet voor 500 euro.

Ik zou voor een spiegelreflexcamera gaan. Alleen met 500 euro kom je bijv. uit op een Canon EOs 1300D + 55-250mm F/4-f/5.6 IS STM. Een wat snellere camera is bijv. de 700D, maar die is duurder. Deze schiet 5 foto's per seconde ipv 3 foto's die de 1300D per seconde maakt. De 100D schiet 4 per seconde. Wil je nog sneller, dan ga je al naar een camera van rond de 1000 euro bij Canon.

Voor portretfoto's is een Yongnuo 50 mm f/1.8 voor Canon leuk, deze is rond de 80 euro. Misschien in de toekomst. De Canon EF 50 mm f/1.8 STM is rond de 120 euro. Dus je gaat dan over je budget dan 500 euro.

Een camera kan wel tegen een spatje water of een klein beetje stof, maar alleen de duurdere camera's hebben betere afdichtingen tegen water en stof. Dat is niet mogelijk voor 500 euro. Dus je zult toch wat voorzichtig moeten doen en bijv. een regenhoes gebruiken (bijv. Optech rainsleeve).

Succes.

Groeten,

Joris

Jeroen
Door

Jeroen

op 25 Jun 2017

Hallo Joris,

Je hebt een leuk en goed artikel geschreven om te lezen!
Ik zie dat je al vele andere advies hebt gegeven en ik hoop dat je ook mij van advies wilt voorzien.
Over enkele weken gaan mijn vriendin en ik naar Sri Lanka. Om hier mooie landschappen, personen en dieren te fotograferen ben ik op zoek naar een camera die allround is. Nu heb ik mij al even verdiept in o.a. de fullframe camera's maar die liggen net buiten mijn prijscategorie.
Momenteel heb ik mijn oog laten vallen op de Canon EOS 70D (body) en op de volgende lenzen:
1. Canon EF-S 18-200mm F3.5-5.6 IS
2. Tamron 18-200mm F3.5-6.3 Di-II VC Canon
2. Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD Canon

Uit de camera en de lenzen die ik op het oog heb valt mijn budget enigszins wel op te maken.

Hoe denk jij over het bovenstaande? Eventueel nog andere interessante opties waar ik zelf niet aan gedacht heb?

Ik hoor het graag van je!

Groeten, Jeroen

Jeroen
Door

Jeroen

op 25 Jun 2017

Hallo Joris,

Je hebt een leuk en goed artikel geschreven om te lezen!
Ik zie dat je al vele andere advies hebt gegeven en ik hoop dat je ook mij van advies wilt voorzien.
Over enkele weken gaan mijn vriendin en ik naar Sri Lanka. Om hier mooie landschappen, personen en dieren te fotograferen ben ik op zoek naar een camera die allround is. Nu heb ik mij al even verdiept in o.a. de fullframe camera's maar die liggen net buiten mijn prijscategorie.
Momenteel heb ik mijn oog laten vallen op de Canon EOS 77D (body) en op de volgende lenzen:
1. Canon EF-S 18-200mm F3.5-5.6 IS
2. Tamron 18-200mm F3.5-6.3 Di-II VC Canon
2. Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD Canon

Uit de camera en de lenzen die ik op het oog heb valt mijn budget enigszins wel op te maken.

Hoe denk jij over het bovenstaande? Eventueel nog andere interessante opties waar ik zelf niet aan gedacht heb?

Ik hoor het graag van je!

Groeten, Jeroen

Excuses voor mijn vorige bericht. Ik had 70D ipv de 77D getypt.

joris2
Door

joris2

op 27 Jun 2017

Hallo Jeroen,

Sri Lanka lijkt me een mooie bestemming.

De fullframe camera's zijn nog steeds erg duur en ook zeker helemaal niet nodig. De lenzen en vooral je eigen vaardigheden doen er veel meer toe.

Ik ken je niveau niet qua fotografie. Als je jezelf meer beginnend zou vinden, dan vind ik een 77D ook best een bedrag. De lens/lenzen zijn belangrijker. Je zou ook voor een 750D kunnen gaan. Voor dieren is wat zoombereik handig. Met 300 mm heb je meer bereik dan 200 mm.

Je kan ook denken aan de Sigma 18-300mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM ([url]"https://www.kieskeurig.nl/objectief/product/2418053-sigma-18-300mm-f35-63-dc-macro-os-hsm/prijzen"[/url]). Die komt nog wat beter uit de test dan de Tamron 18-270 mm die jij noemt. Dat is op zich geen slechte lens, maar de Sigma scoort wel beter volgens de reviews. Het is ook een vrij robuuste lens (Sigma), niet de lichtste. Dat gaat vaak samen.

Succes ermee!

Groeten,

Joris

joris2
Door

joris2

op 17 Jul 2017

Hallo Monique,

Ik raad je een instapmodel spiegelreflexcamera aan, dit ook gezien je budget.

Je kan denken aan een Canon EOS 1300D. Als extra telelens (hiermee kan je onderwerpen van een afstand veel dichterbij halen) raad ik je deze aan:
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM. Deze hebben meerdere cursisten van mij, is licht en biedt een prima kwaliteit/prijsverhouding.

Er is ook een mooie set in de aanbieding nu bij Mediamarkt. Deze:

http://www.mediamarkt.nl/nl/product/_nikon-d3300-af-p-18-55mm-55-200mm-vr-ii-boek-zonnekap-1439150.html />
De Nikon D3300 (er is inmiddels ook een D3400 uit van Nikon maar de D3300 is nog steeds goed) komt overall iets beter uit de test dan de Canon EOS 1300D. Alleen het is de vraag of je het verschil ziet of merkt. De fotograaf is het belangrijkste, dan de lenzen en dan pas de camera. Dus of je nu voor een Canon of Nikon instapmodel spiegelreflexcamera gaat, dat heeft allemaal niet zoveel invloed.

Wil je toch een systeemcamera (deze zijn wat kleiner en hebben ook de mogelijkheid om lenzen te wisselen), dan kan je denken aan de Sony A6000. Dat is een goed model. De Sony A5000 en A5100 raad ik af. Sony richt zich meer op systeemcamera's dan Canon en Nikon. Dus bij een systeemcamera zou ik juist niet voor Canon of Nikon gaan.

Wil je de Sony A6000 met een telelens, dan kan je voor deze set van de Sony A6000 met 16-50 en 55-210 mm lenzen ([url]"
https://www.kieskeurig.nl/digitale_camera/product/3580585-sony-a6000-titanium-16-50mm-55-210mm"[/url]) en gaan. Je ziet dat dit wel duurder is, je betaalt voor de kleinere en lichtere camera. Ook als andere lenzen wil kopen, dan ben je bij de spiegelreflexcamera qua prijzen van de lenzen wat goedkoper uit dan bij de systeemcamera.

Succes.

Hartelijke groet,

Joris

Marco
Door

Marco

op 17 Aug 2017

Beste Joris,

Mooi geschreven!
Ik hoop dat je ons ook advies kunt geven. Wij fotograferen na defect gaan van onze goedkopere spiegelreflex nu een paar jaar met een compact camera. We maken in de vakantie 1500 foto's. Mijn vrouw legt elk detail vast in de franse dorpjes, winkeltjes, bloemen. oude deuren, huizen en natuur. Ik maak meer de strandfoto's, weidse natuurfoto's van bergen etc en de avond foto's met weinig licht. Daarnaast ben ik sneller thuis in de bediening en maakt mijn vrouw graag gebruik van een automatisch programmafunctie.

Filmen doen we ook graag (korte fragmenten) en zou dan 4k niet van deze tijd zijn? Met de natuur en dorp foto's lijkt mij full frame wel zo handig maar ook erg duur en misschien niet nodig voor ons als beginners. (qua techniek)

Ik heb begrepen dat een Nikon 5600D een ingebouwde handleiding heeft dat lijkt me wel praktisch. Maar misschien moeten we voor een wat duurdere camera gaan?

Daarnaast wil ik graag naast de standaard lens een zoomlens. Zou het verstandig zijn om in een keer een kit te kopen. Dus een body met twee lenzen? Of zijn de lenzen die in een Kit worden aangeboden van onvoldoende kwaliteit?

Ons budget voor de body met twee lenzen is 1000 - 1500 euro.
We zijn voornemens om een fotografie cursus te gaan volgen.

Ik ben benieuwd of je een beeld hebt gekregen.
Marco

joris2
Door

joris2

op 19 Aug 2017

Hallo Marco,

Leuk dat jullie ook van fotografie houden.

Wat je zelf kan met de camera en het kijken is het belangrijkste. Daarna zijn de lenzen bepalender dan de camera. Een fullframe body vind ik zeker niet nodig. Ik ken zelfs internationaal gerenommeerde fotograferen die het zonder fullframe camera doen. Het is heel duur, dat geld kan je beter in je ontwikkeling en/of lenzen investeren. Als je heel weidse foto's wil nemen, dan kan je een groothoeklens nemen.

Ik zou gaan voor een instapmodel spiegelreflexcamera. Bijvoorbeeld D3400 (of evt D5300). Er blijft dan meer budget over en de bediening is ook wat makkelijker (hoewel alle camera;s tegenwoordig tal van mogelijkheden hebben en je maar een heel klein deel echt nodig hebt). Bekijk anders even mijn artikel over beginnende Nikon spiegelreflexcamera's ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/101-welke-nikon-spiegelreflexcamera"[/url]). In mijn andere artikel bespreek ik ook de D5600 ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/105-welke-nikon-spiegelreflexcamera-kopen"[/url]). Ik vind de D5600 duur voor wat de camera biedt. Zie ook het artikel.

Van ingebouwde handleiding heb ik minder verstand. Soms staat er wat uitleg bij een functie, maar het is niet zo dat de techniek dan erg duidelijk wordt. Het is wat te simplistisch. Ik leer mensen vanaf moment één juist niet meer automatisch te fotograferen. Ook mensen die van nature intuïtief zijn en niet zozeer warm worden van techniek. Dat gold ook voor mij overigens. Ik ben intuïtief van nature.

Bekijk ook even mijn artikel 'Welke telelens voor Nikon ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/131-welke-telelens-voor-nikon"[/url])'? Een kit hoeft niet slecht te zijn, maar soms is het een telelens zonder beeldstabilisatie. Die raad ik af.

Met de tips uit het artikel over lenzen hierboven kan je kijken of er een kit is met die specifieke lens of niet. Wil je een lichtgewicht zoomlens, dan kan je denken aan de 55-200 mm die ik in het artikel heb besproken. Er zijn ook opties om voor één superzoomlens te gaan (bijv. 18-300 mm) maar over het algemeen doe je iets meer concessies qua beeldkwaliteit. De nieuwe AF-P 70-300 mm lens is ook goed voor die prijs. Dit wordt allemaal besproken in het artikel Welke telelens voor Nikon. ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/131-welke-telelens-voor-nikon"[/url]) />
Op video richt ik mij niet echt, het is toch een ander vak. Een aantal camera's biedt 4K maar nog lang niet alle. De Canon en Nikon camera's bieden het weinig en de keuze daarvoor heeft weer andere voordelen. Zie ook dit artikel over Waarom ik vaak een Canon of Nikon spiegelreflex aanraad zonder dat ik deze per se beter vind. ([url]"
https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/65-canon-of-nikon-spiegelreflexcamera-advies"[/url])

Mocht je een cursus willen volgen, dan kan je mijn Avondcursus Fotografie ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/cursussen/cursus-fotografie"[/url]) bekijken. Dat is natuurlijk helemaal aan jullie.

Succes!

Bob Klaassen
Door

Bob Klaassen

op 19 Aug 2017

Hoi Joris,

Bedankt voor dit verhaal!! ik ben nu momenteel aan het kijken naar een spiegelreflex instap. waar ik eerder zonder enige kennis van zaken blind zou gaan op een Canon heb ik na het alleen maar in de hand houden van een Nikon (D3400 met een 18-55 mm lens) ineens een vookeur voor dat merk (puur op basis van de ,manier waarop ie in de hand ligt).

Echter vind ik het nog zeer lastig om tot een keuze te komen, hoe meer je bekijkt hoe lastiger het wordt haha

daarom de volgende vragen:

1 wat is belangrijker : de body of de lens en welke zijn in jou mening(beide) de betere (nikon of Canon)

2. hoe is de compabiliteit met objectieven van andere merken met nikon of canon en hoe zou je dit moeten meewegen in de aankoop.( dus: de goede nikon body met een objectief van een ander merk die gelijk is of zelfs beter is aan de relatief beter aangeschreven canon lensen??)

3. welke instap camera(merk) is "beter" om in de toekomst wat meer sportgerelateerd te gaan fotograferen of kom je dan sowieso uit bij een andere betere body met dito lensen??

4. welk merk is het meest inovatief op het gebied van bijvoorbeeld kantelbare displays wifi bleutooth en andere features?


5. zou jij mij een camera van nikon en/of canon en een goede lens aan kunnen bevelen om verder te onderzoeken die gezien het bovengenoemde mij een goede start op spiegelreflex gebied.


hoop snel je inzicht op deze vraagstukken te horen, alavst bedankt
Bob

joris2
Door

joris2

op 19 Aug 2017

Hallo Bob,

1) De lenzen zijn belangrijker dan de body. Canon of Nikon ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/65-canon-of-nikon-spiegelreflexcamera-advies"[/url]) zijn vergelijkbaar. Nikon kan wat duurder zijn.

2) Compatibiliteit is goed bij Canon en Nikon. Het zijn de twee grootste merken, dus er al altijd door 'third parties' worden geproduceerd voor Canon of Nikon. Dit is een extra voordeel voor Canon/Nikon, net als de vele tweedehands lenzen die er zijn en zullen blijven. Algemene vergelijkingen over Nikon body's met lenzen van andere merken zijn moeilijk te maken. Je kan mijn artikel Welke telelens voor Nikon ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/131-welke-telelens-voor-nikon"[/url]) bekijken.

3) Dit maakt niet zoveel uit. De D3400 schiet 5 foto's per seconde. Het is niet echt snel, maar het kan ook langzamer. Wil je een snellere Nikon/Canon, dan betaal je al gauw veel meer. Het gaat overigens ook niet alleen om de snelheid van de camera. Bekijk hier voor ook mijn artikel met 20 tips voor sportfotografie ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/23-sportfotografie/49-sportfotografie-20-tips-voor-betere-fotos"[/url]).

4) Zowel Canon als Nikon heeft kantelbare schermen bij bepaalde modellen, zoals de NIkon D5300. De Canon EOS 700D, 750D (opvolger) hebben het ook. Je kan ook even mijn artikel bekijken over instapmodellen voor Canon ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/103-welke-canon-camera-kopen"[/url]). En instapmodellen voor Nikon ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/101-welke-nikon-spiegelreflexcamera"[/url]). Je kunt beter specifieke modellen vergelijken dan in algemene zin bekijken welk merk meer innovatief is. Voor mij persoonlijk zijn wifi/bluetooth etc. niet belangrijk.

5) Je kan denken aan een D3400 of D5300 ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/101-welke-nikon-spiegelreflexcamera"[/url]) (deze heeft wat meer scherpstelpunten; betere autofocus voor actie) met bijvoorbeeld de nieuwe NIkon AF-P 70-300 mm. Deze wordt besproken in mijn artikel Welke Nikon telelens ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/131-welke-telelens-voor-nikon"[/url]).

Succes!

Marco
Door

Marco

op 20 Aug 2017

Beste Joris,

Fantastisch bedankt voor het uitgebreide antwoord! Ik ga voor de Nikon 5300d.
Een kit met volgens mij de juiste lenzen die lichtgewicht zijn en stabiliseren:

Nikon D5300 DSLR Zwart + AF-P 18-55 VR + AF-P 70-300 VR
Bij deze Nikon D5300 DSLR kit in de doos
- Nikon AF-P 18-55mm f/3.5-5.6G VR DX objectief
- Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR objectief

Zou jij mij aan willen geven of dit inderdaad een goede kit met de goede lenzen zijn? Deze kit wordt verkocht voor 849 euro, een mooie scherpe prijs lijkt mij.

Ik zie hele dure SD kaarten met schrijfsnelheid 1000X die nog accessoire erbij gekocht kan worden. Maar is een klasse 10 standaard Sandisk kaart bijvoorbeeld voldoende? Die kosten de helft.

Als de camera aangeschaft is zullen we ons inschrijven voor een cursus. De 4 avonden verspreid over 4 weken en lijkt me perfect!

Met vriendelijke groeten,
Marco

joris2
Door

joris2

op 20 Aug 2017

Marco,

Dank je voor je compliment. Het lijkt me geen verkeerde combinatie. De Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR is ook een erg nieuwe lens. De prijs is wat voordeliger dan wanneer je alles afzonderlijk koopt.

Mij lijkt dat klasse 10 met jullie apparatuur ook voldoet.

Hartelijke groet en succes.

Joris Dijkema

Robin
Door

Robin

op 21 Aug 2017

Hoi Joris

Ik hen nu sings een jaar een canon 1200d, ik wilde kijken of ik fotografie wel leuk vond. Ik vind het echt super en heb dan ook 2 verschillende objectieven er bij en de camera altijd op manual! Nu wil ik graag een nieuwe body, een betere want ik heb er pf veel bijgeleerd. Ik loop vaak tegen dingen aan zoals het langzaam scherpstellen of dat ik bv bang ben dat hij niet goed tegen een beetje water kan en dat ik niet veel foto's snel achter elkaar kan nemen.. ik vind het heel leuk om foto's te maken tijdens het windsurfen, dus bewegende objecten die ver weg zijn bij vaak bewolkt en regenachtig weer. ik zou graag advies willen over welke body ik moet kiezen want zelf weet ik niet goed waar ik verder op moet letten.. ik hoop je genoeg info te hebben gegeven! Ik zou ook een niet super dure willen, maar ik heb gezien dat refurbished bodies ook al snel heel betaalbaar zijn.

Met vriendelijke groet,
Robin


P.s. Via mijn telefoon geprobeerd een reactie te plaatsen maar dit lukte miet en nu kan ik via mijn telefoon niet op de site..

joris2
Door

joris2

op 23 Aug 2017

Hallo Robin,

Vervelend dat je geen reactie kon plaatsen met je telefoon. Ik heb al meerdere keren contact gehad met de ontwikkelaar van de app om reacties achter te laten en met mijn webdeveloper. Alleen bepaalde 'bugs' zijn voor mij helaas niet op te lossen.

Wat je duur vindt weet ik niet precies. Een 'weathersealed body' valt in een iets hogere prisjcategorie. Je kan denken aan een Canon EOS 80D (70D is ook nog interessant als je die voor weinig geld kan overnemen). Bij een 2e hands body wel even kijken naar het aantal clicks.

Kijk ook even mijn artikel over Canon spiegelreflexcamera's, waaronder de 70D en 80D ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/103-welke-canon-camera-kopen"[/url]).

Succes.

Lindy
Door

Lindy

op 06 Oct 2017

Hoi Joris,

Wat een informatieve en leuke website!

Ik ben sinds kort (weer) begonnen met fotografie, met name portret- kinder- en babyfotografie. Ik wil gaan beginnen met newbornshoots en vooral de gezinnen en de kinderen alleen, met name binnen (soms ook buiten). Ik heb ooit een basiscursus gevolgd.

Ik heb een jaar of 8 geleden een Nikon D60 (met 18-55mm lens) aangeschaft en ik zit te denken aan een nieuwe camera en/of lens. Ik werk graag met scherpte/diepte en mijn idee is om veel zwartwit foto's te gaan maken.

Heb je tips voor mij welke ik het beste kan aanschaffen voor dit soort foto's? Ik heb niet echt een budget, ik wil eigenlijk gewoon weten welke jij zou aanraden, op basis daarvan kan ik kijken wat ik kan qua budget.

Is dat mogelijk?

Ik hoor het graag!

Groetjes,
Lindy

joris2
Door

joris2

op 21 Dec 2017

Hi Lindy,

Leuk. Je kan qua lens denken aan Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM Nikon. Deze is lichtsterk en dat heb je nodig voor binnen. Wil je je verder ontwikkelen, leer dan werken met een reportageflitser.

loes
Door

loes

op 17 Dec 2017

Hoi Joris,

mijn moeder en ik willen samen graag een goede spiegelreflex camera kopen. We fotograferen nu met de mobiel en een compactcamera, maar missen gewoon dan de kwaliteit van een goede camera. We zijn dus wel beginners qua spiegelreflex.
Zelf maak ik vooral foto's van dieren, binnen en buiten, van zeer dichtbij tot een paar meter afstand. Mijn moeder is van de natuurfotografie en fotografeert ook veel van zeer dichtbij.
Wij zijn op zoek naar een goed hanteerbare camera (geen grote handen), die binnen en buiten mooie foto's kan maken. We zijn gewend aan wifi verbinding van de samsung compact camera en we vinden het wel fijn dat de camera kan verbinden met de laptop/tablet/mobiel om de bestanden over te zetten.
Ons budget is tot een 500-600 euro.
Wat raad je ons aan?

joris2
Door

joris2

op 21 Dec 2017

Je kan denken aan Canon EOS 1300D. Canon EF 50 mm f/1.8 STM is mooi voor binnen. Voor buiten Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM objectief. Dit kitlens bij de camera kan je gebruiken voor de weidsere beelden. Bespaar niet op lenzen, want dat is nog belangrijker dan de camera.

Sanne Overdevest
Door

Sanne Overdevest

op 22 Dec 2017

Hoi Joris! Fijne en informatieve site. Momenteel fotografeer ik met een canon 650d en een 24-70 f2.8 ii lens en ik wil binnenkort een nieuwe body aanschaffen maar ik twijfel erg. Ik ben nog niet lang aan het fotograferen en ik fotografeer met name kleine kinderen die heel beweeglijk zijn. Ik kwam uit op de 80d of de 6d maar bij de 6d is de AF niet zo snel. Ook natuurlijk het verschil tussen crop en ff. Wat raadt jij aan? Het is voor zowel studio als buiten.

Alvast bedankt!

Mvg

Sanne

joris2
Door

joris2

op 24 Dec 2017

Hi Sanne,

De kinderen bewegen wel, maar je fotografeert niet zozeer snelle sport of wildlife. Mij lijkt dat de 6D dit ook kan, maar er zijn camera's met een betere autofocus voor bewegende onderwerpen. De beeldkwaliteit van fullframe is wel wat hoger, maar op ISO 100 (in de studio) is een 80D ook zeker mooi. Je klanten zien het verschil niet (als je voor geld zou werken). De lenzen zijn nog belangrijker

Jessie
Door

Jessie

op 26 Dec 2017

Hi Joris,
Bedankt voor je artikel! In augustus wil ik gaan backpacken en ik ben daarvoor op zoek naar een spiegelreflexcamera. Ik ben me er van bewust dat deze camera's zwaarder zijn dan bijvoorbeeld systeem camera's. Toch vind ik kwaliteit belangrijker dan het gewicht. Ik heb nog geen ervaring met spiegelreflexcamera's maar in januari begin ik met m'n eerste fotografiecursus. Ik wil mooie foto's maken van de natuur, bezienswaardigheden, de bevolking etc. Welke camera('s) zou je aanraden?

joris2
Door

joris2

op 02 Jan 2018

Jessie,

Ik zou een stapmodel nemen. Ik ken je budget en ambities niet helemaal. Je kan denken aan Nikon D3400, D5300 of bijv. Canon 750D.

reinier
Door

reinier

op 09 Jan 2018

Hallo Joris,:D ik heb nu een Canon SX720HS compact met 40x optical zoom wil graag landschappen, natuur, en streetphoto's blijven maken.Ben met die grote zoom erg tevreden om mooie frame's te maken.Wil wel klasse groter gaan, waar denk jij dan aan ?

MVR.Groet, Reinier Schurman

joris2
Door

joris2

op 16 Jan 2018

Bijv. een instapmodel spiegelreflex, zoals een Nikon D3400 met bijv. naast de kitlens van 18-55 een 70-300 mm lens. Bijv. NIKON AF-P 70–300MM F/4.5-5.6E ED VR. Bekijk ook mijn artikel 'Welke betaalbare Telelens voor Nikon?'

Lies
Door

Lies

op 22 Jan 2018

Dag Joris

Ik ben op zoek naar een nieuwe body van Canon. Momenteel heb ik een 1200.
Ik trek voornamelijk potretfoto's buiten en in de studio maar ik doe ook regelmatig optredens of situaties waarbij de lichtomstandigheden erg moeilijk zijn en flitsen niet toegelaten is.
Ik heb een 50 mm lens van 1.8, een 70-200mm lens van 2.8 en een 18-200mm lens van 4.0.
Ik beschik ook over een externe flitser.

Enige tips?

groetjes

joris2
Door

joris2

op 26 Jan 2018

Hoi Lies,

Voor je optredens is lichtsterkte belangrijk. Je hebt al lichtsterke lenzen, dat helpt enorm. Wil je ook nog weidse beelden maken tijdens optredens, dan kan je denken aan een Sigma 17-50 f/2.8.

Een nieuwe body presteert beter bij hoge ISO-waarden. Je noemt geen budget. Je kan denken aan een Canon EOS 750D of bij meer budget een 80D bijvoorbeeld.

Priscilla
Door

Priscilla

op 23 Jan 2018

Hey Joris,

wat een interessant artikel!
Ik wil graag een basisopleiding fotografie doen. Ik heb momenteel nog geen kennis van spiegelreflexcamera's.
Mij werd een beginnerstoestel aangeraden, een canon 1300D of een nikon D3300. Dit met een 18-55 mm lens.
Maar nu vraag ik mij af of ik niet beter een professioneler toestel kan kopen, aangezien ik er echt wel een bijberoep van wil maken.
Ik zoek dus een toestel in een prijsklasse van max 1500 euro incl lens.
Het zou vooral gaan om portretfotografie.
Ik zie door de bomen het bos niet meer. Kan jij me iets aanbevelen?

joris2
Door

joris2

op 26 Jan 2018

Hallo Priscilla,

Leuk dat je aan de slag wil. Jouw kwaliteiten (of je je camera beheerst en ook hoe je kijkt) zijn het belangrijkste, daarna je lens en daarna de camera. Een duurdere camera geeft zeker niet vanzelf betere foto's. Ook is het vaak zo dat een duurdere camera (bijv. semi-professioneel) in het begin moeilijker te bedienen is. Nog meer knoppen ;-)

Je kan de 1300D ook overslaan en bijvoorbeeld gaan voor een Canon 750D maar besef dat de lenzen belangrijker zijn. Bij Nikon kan je denken aan een D3400 of D5300 (zie ook mijn artikel over Nikon camera's). Ik zou starten met een 50 mm f/1.8 lens voor je portretfotografie. Vervolgens ga je aan de gang en ervaar je vanzelf wat je vooral wil en dan weet je ook wat je volgende lens gaat worden. Dat lijkt me slim. Je houdt zo ook nog budget over.

Ik leen deze lenzen (50 mm f/1.8) trouwens gratis uit aan mijn cursisten tijdens mijn Avondcursus Fotografie met Persoonlijke Instelgarantie ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/cursussen/cursus-fotografie"[/url]). Ik verkoop zelf geen lenzen en heb daar verder geen belang bij. Het is bedoeld om cursisten meteen meer resultaat te geven en te inspireren.

Isabel
Door

Isabel

op 24 Mar 2018

Hi Joris, Ik ben van plan een nieuwe camera te gaan kopen. Ik twijfel ernorm tussen de Nikon d3300, de canon 1300d en de canon 100d. Ik heb nu de nikon d90. Welke zou jij aanraden?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Mar 2018

Isabel,Bekijk dit artikel over Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/fotografie-kennisbank/cameras/nikon-canon-spiegelreflexcamera-kopen-verschillen-op-rij/">Nikon of Canon cameravergelijkingen even. Ik vergelijk er o.a. Canon EOS 1300D met Nikon D3400 (lijkt op D3300). De 100D is opgevolgd door de 200D. Op mijn blog vind je bovenaan een nieuw artikel waarin ik ook de Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOS 1300D en 200D bespreek.

Jaanish
Door

Jaanish

op 27 Mar 2018

Super goede tips! Leuk voor mijn second shooter om een keer door te lezen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Mar 2018

Dank je wel Jaanish, mooie sfeerfoto's op je website :)

Diana
Door

Diana

op 27 Apr 2018

Hoi Joris, zoekende naar een andere camera zag ik door de bomen het bos niet meer. Door jouw artikel wordt het me nu wel duidelijker. Ik fotografeer nu met een ( oude) Nikon D70s. Mijn belangstelling gaat uit naar de D3400. Zou dit een goede move zijn? Of veel geld voor weinig vooruitgang?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Apr 2018

Hoi Diana,D3400 lijkt me een goed instapmodel. Je kan ook nog even mijn artikel over Nikon camera's bekijken, daar staat ook de D5300 vermeld. Alleen de lenzen en wat jij zelf kan is belangrijker.

Bas
Door

Bas

op 02 May 2018

Beste Joris, Ik wil in de komende periode graag een camera kopen voor mijn vriendin. Momenteel twijfel ik tussen de Nikon D3400 en de Canon 800D, dit omdat beide camera's, binnen hun klasse, in mijn ogen het beste zijn voor fotografie, wat mijn vriendin hoofdzakelijk wil doen met een spiegelreflex. In principe is ze geinteresseerd in een hele brede selectie aan typen foto's, zoals personen maar ook landscape en, in mindere mate, wildlife. Daarnaast is het belangrijk dat ze haar camera graag wil gebruiken tijdens reizen, dus naast haar favoriete typen foto's zal ze misschien nog andere foto's willen maken. Daarom heb ik in mij overweging meegenomen wat de camera's capaciteiten zijn bij weinig licht. Ik heb lang gekeken naar de Canon 200D maar vanwege minder AF punten, lagere lichtgevoeligheid en het feit dat ze er waarschijnlijk niet of nauwelijks mee wil filmen, kwam de Nikon D3400 voor mij naar voren als de betere keuze. Dezelfde vergelijking heb ik gemaakt tussen de Nikon D5600 en de Canon 800D, van deze twee camera's leek de 800D mij beter (hoofdzakelijk door de cross-type AF punten maar wellicht zijn die overbodig). Ik weet dat de 800D een betere body is, maar omdat de D3400 veel goedkoper te krijgen is zou ik hierbij een meer veelzijdige lens kunnen kopen, zoals Nikon's 18-140 lens. Bovendien zijn het kleinere formaat en het marginaal lagere gewicht van de Nikon wenselijk voor tijdens het reizen. Aan de andere kant vraag ik me af of ze deze camera lang genoeg zou kunnen blijven gebruiken wanneer fotograferen een serieuzere hobby wordt en of de Canon niet een betere keus is omdat deze simpelweg veelzijdiger is en misschien ook geschikter is voor fotografie in slechter licht. Vooral de mogelijkheden om door te groeien met de Canon 800D lijkt mij belangrijk voor wanneer fotograferen een serieuze hobby van mijn vriendin wordt. Ik hoop dat u mij iets kan vertellen over wat u zou doen in deze situatie en aan welke specs ik meer of minder zwaar zou moeten tillen. Groeten, Bas

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 May 2018

Hoi Rolf,Leuk idee als cadeau. Ik vind de Nikon D3400 een goede keuze. De Nikon biedt als je puur naar de specs kijkt in dezelfde prijsklasse wat meer dan Canon, alleen de lenzen zijn van Nikon ook vaak iets duurder. En uiteindelijk moet je ook beseffen dat de verschillen (bijv. in lichtgevoeligheid) er in tests wel mogen zijn maar als je je foto's normaal bekijkt kan het zijn dat je het verschil niet eens ziet. Het is zo dat Nikon sowieso in het algemeen beter presteert bij weinig licht dan Canon (ik ben Canon gebruiker, ik geef het toe ;-).Met de D3400 houd je inderdaad budget over voor lenzen en dat is belangrijker. De 18-140 is een leuke 'walk-around-lens' maar ik raad je aan om minimaal voor 200 mm te gaan. Je komt gauw lengte tekort en dat beperkt. Je kan even mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Welke betaalbare Telelens voor Nikon: Afraders & Aanraders bekijken. De Nikon AF-S 55-200mm f/4.0-5.6G VR ED DX Type II objectief kan bijv. wat zijn voor je vriendin. Deze is ook licht voor zo'n lens (ivm reizen). Voor doorgroeien kan je vriendin beter eerst investeren in lenzen. Dat deed ik ook, met name lichtsterke lenzen zijn in de toekomst interessanter dan direct een duurdere body.Crosstype AF-punten zijn iets belangrijker bij snel bewegende onderwerpen (als je dat heel veel zou doen), maar die kan je ook fotograferen met de D3400 hoor. Als je een camera wil die iets meer kan, kan je denken aan de D5300." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">D5300. Die biedt ook een goede value for money. Met name voor iets serieuze landschapsfotografie is deze wat beter door de HDR/Bracketingfucntie. De 800D vind ik persoonlijk erg duur, te duur voor iemand die begint. Dan gaat het budget dus vooral naar de camera.

Robert Van Coppernolle
Door

Robert Van Coppernolle

op 08 May 2018

Beste Joris, Ik ben momenteel zoekende voor een nieuwe camera. Ik had een Nikon maar heb deze doorgegeven aan mijn dochter. Nu heb ik al veel artikelen doorgenomen, maar het verschil tss Cannon en Nikon lijkt me klein. Ik ben op zoek naar: -Body -Lenzen Set en eventueel statief. Doel is natuurfotografie, gaande van landschappen, bewegend water en dieren tot macro, close up van bloemen en planten en dieren. Wat zou eventueel de beste oplossing zijn, wetende dat lenzen belangrijker zijn dan de eigenlijke body (alhoewel deze ook niet te onderschatten is). Prijscategorie is niet van belang, wel de performance van het toestel/lenzen.MVGRobert

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 May 2018

Robert,Er zijn heel veel keuzes. Je werkt denk ik veel buiten waardoor je minder met hoge ISO te maken hebt dan binnen. Ik ken ook je ervaring in fotografie niet. Je kan bijv. denken aan een Nikon D5300 en verder vooral investeren in jezelf als fotograaf en in je lenzen. Qua lenzen raad ik je aan mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Welke betaalbare telelens voor Nikon te bekijken. Dit is voor dieren maar ook voor landschap handig (telelens). De laatste lens in het artikel over telelenzen is ook geschikt voor fullframe, als je wil doorgroeien. Ik zou voor tele tot 300 mm gaan.Voor Macro/closeup, je kan op een telelens letten die een korte minimale scherpstelafstand heeft. Een macrolens is wel vrij snel prijzig (wel meer vergroting). Ook hier heb ik artikelen over geschreven op het blog (macrolenzen en accessoires zoals tussenringen).Voor bewegend water heb je een grijsfilter nodig, een variabele kan of een 6 stops bijvoorbeeld.

Bart
Door

Bart

op 26 May 2018

Dag Joris, Mijn eerste serieuze (analoge) camera was een EOS 10, met een originele Canon-lens en twee Sigma's (UC 70-210 en een tele van 500 mm). Begin jaren 2000 ben ik digitaal gegaan met een EOS 300D omdat de Sigma lenzen niet compatibel bleken te zijn (error 99, wanner met een ander dan het grootste diafragramaopening gebruikte) kwam er Sigma UC-III 28-105 en Vivitar Series 1 MC 19-35 bij, en deze lenzen werken naar behoren op de EOS 300D. Ik heb ook een speedlite 430 EX omdat de flitser van de EOS niet compatibel was. Het is echter tijd voor een serieuze upgrade, en mijn lokale cameraboer stelt voor om alles buiten te gooien en opnieuw te starten. Zijn voorstel is Nikon D7500 of Canon EOS 70 D telkens met één of twee bijhorende lenzen. Tweede optie of de Nikon D750 of Canon EOD 6D Mii met telkens één goede lens. De crop's liggen volledig binnen budget, de full-frames zijn iets boven budget. De Nikon D750 charmeert mij, maar mijn hart EOS 6D. Kan jij mij de ultieme tip geven die helpt de knoop door te hakken ?

Bart
Door

Bart

op 27 May 2018

Kleien correctie :De D7500 charmeert mij, maar mij hart wil precies liever de 6D.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 May 2018

Zie mijn andere reactie. Een ultieme tip is niet te geven want de info ontbreekt daarvoor.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 May 2018

Bart,Ik weet niet wat je vooral fotografeert qua onderwerp en onder welke omstandigheden (veel buiten of binnen). Één goede lens is vaak wat beperkt want 1 lens kan niet alle omstandigheden aan. Dus ik zou eerder zorgen dat je genoeg budget besteedt aan je lenzen ipv voor fullframe te gaan en dan te moeten besparen op de lenzen. Het hangt af van je fotografie, maar lichtsterke lenzen zijn vaak mooi (en duur). Ook vind ik fullframe overgewaardeerd.

Anjo Estourgie-Hutjens
Door

Anjo Estourgie-Hutjens

op 06 Jun 2018

Hallo Joris,Ik ben Anjo Estourgie en al een tijdje geabonneerd op je geweldige mailings. Ik ben jaloers op sommige prachtige foto's, vooral van dieren. Ofschoon ik wel mag zeggen, dat ook wij best trots mogen zijn op diverse prachtige opnames die wij in de loop van onze reisgeschiedenis hebben mogen maken. Wij zijn echte natuurgenieters zowel van Flora als Fauna. Maar ook paarden fotografie zijn een leuke hobby van ons en wij gaan graag naar de Uiterwaarde voor het maken van foto's. Wellicht heb ik ook een tip voor jou bij je duidelijke verhaaltips, met prachtige bijgevoegde foto's. Een verwijzing naar de lens die je hebt gebruikt zou ik persoonlijk heel interessant vinden en wellicht de lezers van je informatieve mails ook. Bijvoorbeeld bij die prachtige foto's van die Arend en die Jan van Gent. Werkelijk schitterende opnames. Wellicht kun je dat nog aangeven.Maar nu mijn vraag: Wij hebben altijd 2 Nikons bij ons, de D3000 en de D5500 beiden met rode body. Hierop gebruiken we de lenzen 18-135 f3,5-5,6/18-55 f3,5-5.6 en de 150-600 f5-6,3 Sports. Onze 55-200 heeft helaas de geest gegeven na het vele gebruik en ook de 18-55 maakt af en toe geen contact met de body, maar doet het nog wel. Nu gaan wij over 6 maanden naar Costa Rica en overwegen een vervangende lens, cq een extra lens te kopen. Ter vervanging leek ons de 70-300 f4-5.6 een optie, maar we zouden ook graag eens van jou willen horen wat jij in deze zou adviseren. Met name vogels, insecten, apen en wellicht kaaimannen zullen we op onze tochten over het water, door de bush tegen gaan komen en onderweg tijdens onze autoroute van verblijf naar verblijf. Wij stellen de reis geheel zelf samen met, via de mail, hulp van een lokale gids. Wij kunnen dus volledig ons eigen plan trekken en hopen met veel foto's en mooie herinneringen terug te komen. Wil jij ons adviseren naar welke betaalbare, goede lens lens we het beste kunnen uitkijken?Bij voorbaat hartelijk dank en ook ontzettend bedankt dat je jouw fotografiekennis en ervaringen met ons lezers wilt delen.Met vriendelijke groet,

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Jun 2018

Hallo,Dank voor je mails en complimenten. Natuur is inderdaad prachtig. De reden waarom ik niet vermeld welke lenzen ik gebruik is omdat het vaak niet helpt. Ik gebruik lenzen die neit iedereen zal hebben of kan betalen en dan lijkt het alsof het de lens is die het resultaat geeft. Het schept ook veel afstand tot mensen. Zo van 'leuk maar hij is professional en ik heb die dure lens niet'. Terwijl er ook met simpel materiaal heel goed te werken is. Jan van Gent: voor de closeups gebruik ik Canon 100-400 mm II. Voor de vliegbeelden 70-200 mm (de versie zonder stabilisatie). Ze vliegen dichtbi op Helgoland.300 mm is een mooi bereik en toch nog goed uit de hand te doen, ik raad je dit aan ipv 200 mm. Koop wel een zoomlens met stabilisatie. Kijk e ven naar mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Welke zoomlens voor Nikon? Daar noem ik bijv. een Sigma 18-300 mm. Hij is ook vrij goed voor closeups en all in one. Er hoeft niet veel te worden gewisseld dan.

Thijs
Door

Thijs

op 09 Jul 2018

Hey Joris, leuk artikel! Misschien is het leuk om iets over wifi en GPS toe te voegen? Greets Thijs

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Jul 2018

Thijs, dank je voor je bijdrage. Zou kunnen maar het zijn voor mij wel meer randzaken. Mogelijk vul ik het wel aan.

Hans Klunder
Door

Hans Klunder

op 12 Jul 2018

Hoi Joris, Dank je voor je duidelijke uitleg van de mogelijkheden en onmogelijkheden van de spiegelreflexcamera. Er is echter 1 functienaliteit die ik niet begrijp en dat is Auto Focus. Vroeger deed ik dat met de scherpstelring van de lens en in de viewer leg je dan 2 verschoven halfbeelden tegen elkaar, zodat er 1 beeld ontstaat en dit werkte goed. Op mijn Canon 80D wordt gesproken over heel veel scherstelpunten. Soms lichten er een paar op. Soms kan je ook op 1 punt scherpstellen, die je dan weer kunt verplaatsen op het aanraakscherm. De vraag is eigenlijk: hoe maak je optimaal gebruik van de verschillende mogelijkheden om automatisch scherp te stellen. Welke manieren zijn er en wanneer gebruik je de verschillende mogelijkheden. Ik ben hier heel benieuwd naar! Dank alvast als je hier helderheid kunt scheppen. Met vriendelijke groet, Hans.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Jul 2018

Hans, mijn advies is: ga scherpstellen met één scherpstelpunt. Dat doe ik zelf ook altijd. Dat is het meest precies en dan ben jij 'in control'. Met meerdere punten vind ik dat minder het geval.

Elean Mulder
Door

Elean Mulder

op 21 Jul 2018

ik wil graag een opleiding vastgoedfotografie volgen, maar heb een sony 5100A gekocht, een systeemcamera. Betekent dit, dat deze geen juiste camera voor deze opleiding is? Tevens heb ik een Hama statief gekocht. Zelfde laken een pak?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Jul 2018

Systeemcamera is ook zeker goed te gebruiken, alleen daar ging dit artikel niet over. Dus ik zie het probleem niet. Zelf vind ik het wel handiger om een zoeker te hebben dan alleen een LCD-scherm. Ik begon ook met een simpel, goedkoop statief. Je staat met jouw statief niet in een storm, dus dat scheelt ;). Succes ermee!

Suzanne
Door

Suzanne

op 25 Nov 2018

Beste Joris, Allereerst wil ik even zeggen dat ik al veel aan je informatie heb gehad, dank daarvoor! Afgelopen 10 jaar heb ik hobbymatig met mijn Nikon D90 gefotografeerd. Deze heb ik een tijdje geleden aan mijn zus gegeven, en momenteel ben ik zoekende naar een nieuwe camera. 

Dit zijn de lenzen die ik al heb, maar niet perse op de nieuwe camera hoeven te passen. De eerste twee lenzen zijn ook al 10 jaar oud ongeveer. • Sigma DG 70-300 mm 1:4-5.6 • Nikon DX (AF-s nikkor 18-105 mm 1:3.5-6.6 G ED • Nikon AF Nikkor 50 mm 1:1.8 D Ik wil hem mee op reis nemen (backpacken)
Portret- maar ook natuurfotografie, wilde dieren maar ook close up, in de toekomst evt. fotograferen op feesten/festivals, zowel binnen als buiten fotografie dus. Daarnaast vind ik het een handige optie om ingebouwde wifi te hebben om zo foto's direct naar je telefoon te sturen. Ik heb zelf zitten kijken naar de Nikon D5600. Welke camera en/of lenzen zou jij aanraden? Prijsklasse, tot € 800,-Met vriendelijke groet,Suzanne

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Nov 2018

Suzanne, dank je voor je compliment. Goed dat je je lenzen noemde. Of die lenzen op een nieuwe Nikon camera passen hangt af van de camera. Als de lens zelf geen autofocus heeft, zoals de Nikon AF Nikkor 50 mm 1:1.8 D (en mogelijk ook de Sigma DG 70-300 mm 1:4-5.6) dan doet de autofocus het niet op een Nikon spiegelreflexcamera uit de 3000-serie of 5000-serie. Vanaf de 7000-serie hebben de Nikon toestellen zelf een scherpstelmotor zodat ook objectieven zonder scherpstelmotor gebruikt kunnen worden en autofocus daarbij toch werkt op basis van de motor in de body. Dit moet je zelf afwegen. Een 7000-serie Nikon DSLR is een semi-pro. Deze zijn vaak wat groter (D7500 niet maar is erg duur). Ik zou zelf kijken naar een Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">Nikon D5300 of D5600. Zie de link, echt veel verschil is er niet. Je kan dan een nieuwe 50 mm lens kopen, van Yongnuo bijvoorbeeld. En evt. een andere telelens indien nodig, zie het artikel" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/"> welke betaalbare telelens voor Nikon.Een andere optie is om helemaal af te stappen van Nikon en voor een Olympus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Olympus systeemcamera te gaan (zie de link, daar noem ik modellen en lenzen). Dit is voor je backpacken gunstiger door het kleine gewicht en de compactheid. Je zou dan in eerste instantie een lens tot 150 mm kunnen gebruiken (dan heb je ongeveer hetzelfde bereik als nu met je D90 en 200 mm lens). Alleen wil je een wat langere lens erbij, dan is die wel wat duurder (een 300 mm lens is wat duurder bij Olympus maar geeft ook meer bereik dan op een Nikon DSLR). Bijvoorbeeld: OLYMPUS" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">OLYMPUS MFT 75-300 MM F/4.8-6.7 ZWART ED II M.ZUIKO DIGITAL. Misschien zelf in de winkel eens het verschil in gewicht en grootte ervaren.Als je toch nog een vraag hebt, dan zie ik het wel op het blog.

Suzanne
Door

Suzanne

op 29 Nov 2018

Beste Joris, Ik wil het fotograferen weer gaan oppakken. De afgelopen tien jaar heb ik gefotografeerd met mij Nikon D90, omdat ik deze aan mijn zus heb gegeven ben ik nu op zoek naar een nieuwe camera. Mijn doel is portret, straat/architectuur fotografie en ik wil de reizen die ik graag maak vastleggen met mijn camera. Ik ga regelmatig backpacken dus het moet geen hele zware camera zijn. Daarnaast ga ik over een tijdje fotograferen op festivals, zowel binnen als buiten, daar moet de camera dus ook voor geschikt zijn.Mijn budget is ongeveer € 900,-De volgende lenzen heb ik nog: Sigma DG 70-300 mm 1:4-5.6, Nikon DX (AF-s nikkor 18-105 mm 1:3.5-6.6 G ED, Nikon AF Nikkor 50 mm 1:1.8 D. Ik heb zat zelf te kijken naar de Nikon D5600. Ik heb begrepen dat de 18-105 mm daar wel oppast maar de andere niet. Dit is geen probleem. Graag zou ik willen weten wat je mij kunt adviseren m.b.t. welke camera en/of lenzen geschikt voor mij zal zijn.Gr.Suzanne

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 Nov 2018

Hi Suzanne,De Nikon AF Nikkor 50 mm 1:1.8 D past wel op een D5600 maar je hebt geen autofocus. Daarvoor moet je de Nikon 50 mm f/1.8 G-versie gebruiken. Goedkoper is de versie van Yongnuo die ook prima is. De Sigma DG 70-300 mm 1:4-5.6 zou je moeten navragen of je daarmee autofocus hebt op de D5600.D5600 of D5300 vind ik geen gekke keuze maar je moet zelf even bepalen wat jij nog 'niet een heel zware' camera vindt. Op zich zijn er zwaardere camera's maar voor backpacken is het ook niet het lichtste. Nikon presteert wel vrij goed binnen, daar is een lichtsterke lens wel belangrijk (festival). Kijk naar mijn artikel over Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-sigma-lens-voor-spiegelreflexcamera/">Sigma lenzen bij de 'familielens' voor een lichtsterke lens binnen eventueel. Voor een D5600 is de nieuwe Af-P lens 70-300 mm heel goed. Zie mijn artikel betaalbare" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">betaalbare zoomlens voor Nikon.Je zou ook helemaal kunnen afstappen van Nikon en voor een Olympus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Olympus systeemcamera kunnen gaan. Zie de link naar het artikel met info. Dat is voor backpacken kleiner en lichter en toch veel bereik, ook voor streetfotografie minder opvallend. Misschien eens ervaren in een winkel.

Suzanne
Door

Suzanne

op 01 Dec 2018

Beste Joris,Heel erg bedankt voor je snelle reactie. Ik heb nog eens zitten lezen en speuren naar welke camera op dit moment het beste bij mij zou passen, en ik kom denk ik toch uit op de Nikon D5600. Nu ga ik over twee weken alleen naar Barcelona en daar wil ik lekker gaan experimenteren en mijn nieuwe camera beter leren kennen.Ik denk dat ik wil beginnen met de 50 mm lens. Is dit geschikt voor een stedentrip? Je adviseerde de lens van Yongnuo , bedoelde je deze? Yongnuo AF 50mm F/1.8 voor Nikon FX, DXNu heeft Kamera Express een aantal beschikbare kits. Onder andere:NIKON D5600 + AF-P 18-55MM VR
(deze is 5,- duurder dan alleen de body) NIKON D5600 + 18-105MM VR ED DX NIKON D5600 ZWART + 18-55MM VR + TAMRON 70-300MM DI LD MACRO NIKON D5600 + NIKON AF-S 35MM F/1.8G DX NIKON D5600 ZWART + TAMRON 18-200MM DI II VC NIKON D5600 ZWART + NIKON AF-S 18-140MM F/3.5-5.6 G VR NIKON D5600 + AF-P 18-55MM VR + AF-P 70-300MM VR NIKON D5600 + NIKON AF-P 10-20MM F/4.5-5.6G VR NIKON D5600 ZWART + 18-105MM VR + TAMRON 70-300MM DI LD MACROWelke lens zou je gezien de toekomst mij adviseren?Groetjes,Suzanne

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Dec 2018

Hi Suzanne,Een 50 mm lens zoals de Yongnuo AF 50mm F/1.8 voor Nikon FX, DX is niet allround voor een stedentrip. Je kan niet inzoomen of uitzoomen en moet zelf dichterbij of verderweg gaan staan. De 50 mm is mooi voor portretten, voor binnen details.Van de kits die je noemt zou ik als minimum een 105 mm nemen. Deze zit is ook heel mooi: NIKON D5600 + AF-P 18-55MM VR + AF-P 70-300MM VR. Zie ook mijn artikel welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">welke betaalbare telelens voor Nikon. Daar beveel ik die Nikon AF-P 70-300MM VR aan.

Anne
Door

Anne

op 22 Jan 2019

Hallo Joris, Ik ben op zoek naar een instap spiegelreflex tot ongeveer €450,- en twijfel tussen een Nikon D3400 VR, een Nikon 3500 VR of een Canon EOS 200D. Deze camera's liggen als je de specs mag geloven dicht bij elkaar. Waar ik voornamelijk de camera voor wil gebruiken is natuur, wildlife, steden en macro. Ik heb niet zoveel met portret. Om een voorbeeld te geven afgelopen week zit ik in Noorwegen voor het Noorderlicht en volgende maand in Sri Lanka. qua temperatuur dus erg verschillend. Belangrijk zijn voor mij dus handmatig kunnen instellen met een snelle en lange sluitertijd, de ISO waarde en de F-waarde. Ik heb altijd foto's gemaakt met compact camera's maar wil dus nu kijken of spiegelreflex iets voor mij is. Graag hoor ik jouw advies, liefst met een toelichting :-) Alvast bedankt voor je reactie Anne

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Jan 2019

Hallo Anne,Je noemt redelijk vergelijkbare camera's. Alle camera's zijn goed instelbaar zoals jij wil. De Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon 200D heeft meer touchscreen dan de andere die je noemt (en kantelbaar scherm; vind ik persoonlijk niet zo belangrijk). Canon heeft wat makkelijkere menu's. De Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">Nikon D3400/D3500 presteert iets beter bij weinig licht (denk aan noorderlicht). Het is maar net wat je het belangrijkste vindt. Verder een telelens gebruiken, voor Nikon bijvoorbeeld de Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Nikon AF-P 70-300 mm VR. Verder even de artikelen bekijken over Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">Welke betaalbare zoomlens voor Canon en Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Welke betaalbare zoomlens voor Nikon. ik raad 300 mm aan ivm dieren. Voor Canon bijv. de Sigma 18-300 mm die ik noem in het artikel waar ik net naar linkte.

Jessica
Door

Jessica

op 14 Mar 2019

Beste Joris, Allereerst bedankt voor je artikel en vergelijking en het aanbod voor een persoonlijk advies. Onze vorige camera (Sony alfa 100) is er na 15 jaar mee gestopt en daarom een andere camera uitzoeken. Waar wij deze vooral voor gebruiken, is fotograferen op onze reizen. Vooral natuur en wildlife, maar zeker ook portretten op reis. Komende zomer staat een reis naar Sri Lanka op het programma en daarom zoek ik een camera die mooi de landschappen en portretten kan vastleggen (paalvissers, stranden, jungle), maar ook dieren van klein naar groot (olifanten). Ik heb de Canon Eos 4000, 2000, 650, 750 en 200 op het oog. Allemaal geleverd met standaard lens. Voor het dichterbij halen van wildlife zal ik nog investeren in een goede (tweedehands) lens van 70-300. Hopelijk kun je mij van advies voorzien. Bedankt!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 Mar 2019

Hi Jessica,Mooie reizen maak je. Voor je wildlife zou ik de Canon EOS" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">EOS 200D of evt. 800D aanraden. De 2000D en 4000D zijn wat langzamer (3 foto's per seconde ipv 5 bij de 200D en 6 bij de 800D). De 750D is goed te gebruiken, maar wat ouder en ik denk niet meer nieuw te krijgen. De 70-300 mm heb je zeker nodig voor wildlife. Wil je ooit nog een langere lens, dan is een Tamron 18-400 mm of Tamron 100-400 mm een goede optie. Zie ook mijn artikel Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-zoomlens-dieren-safari/">Beste lens voor Canon voor dieren en safari.Heb je de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books met veel tips al gedownloadn?

Marjon
Door

Marjon

op 12 Jun 2019

Hallo, ik heb de Nikon d7500 en ben niet super tevreden over het resultaat voor video. Ik maak foto’s voor onze website (opleidingsinstituut) en maak video voor online trainingen. Ik film nu met 35 mm lens. Misschien is andere lens een optie? Zit nu te denken om deze toch in te ruilen voor een andere camera. Wat zou jouw advies zijn? Wil wel bij Nikon blijven. Alvast ontzettend bedankt.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Jun 2019

Marjon,Ik ben geen echte kenner op het gebied van video maar de D7500" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera-kopen/">D7500 lijkt mij hier zeker bruikbaar voor. Tip: huur een keer een hoogwaardige lens en kijk naar het verschil. Dan weet je meer en het kost heel weinig. Bijvoorbeeld een 24-70 mm lens. Daarna kan je verder kijken.

Tineke
Door

Tineke

op 03 Jul 2019

Hoi,Ik heb op dit moment een 200D met basis lens ( 18-55 & 55-250). Ik ben nog erg in dubio. Full frame 6dmii ( + 24-105 & 70-300)lijkt me erg mooi maar twijfel ook over de 80D. Ik doe voornamelijk natuurfotografie. Zowel close up als afstand ( bv dierentuin). Af en toe huisdier en reisfoto. Heb ik aan 300 bij een full frame dan wel genoeg? Wil ik zeg maar zelfde bereik hebben met crop of kan ik dan beter 400 mm overwegen? Zie met al die formules door de bomen het bos niet meer. Of kan ik beter voor de 80D gaan met mijn fotografie voorkeur?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Jul 2019

Hi Tineke,Een cropcamera bij Canon heeft een cropfactor van 1.6. Dat betekent dat een 300 mm lens op jouw 200D (en ook op een 80D) eigenlijk deze lengte heeft: 300 x cropfactor (1.6) = 480 mm. Op een fullframe camera zoals een Canon 6D Mark II heb je met een 300 mm lens echt 300 mm bereik. Dat is dus 180 mm minder bereik. Koop je een 400 mm lens, dan heb je 80 mm minder bereik dan met een 200D/80D en een 300 mm lens. Je levert dus bereik in. Goed dat je dat beseft. Voor dierentuin is 400 mm fijner als je ook portretten wil maken. 300 mm op een cropcamera kan wel en dan moet je soms wat bijsnijden.Fullframe geeft met name betere beeldkwaliteit bij een hogere ISO, in de dierentuin hoef je niet per se heel hoge ISO te gebruiken. Het blijft een wat lastige afweging maar vaak zeg ik: investeer in jezelf en in goed lenzen. Daarna pas de camera. Fullframe is wat 'overgewaardeerd' en voor dieren verlies je dus best veel bereik. Heb" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">Heb je je al aangemeld voor de gratis E-books en vele tips?Het is wel mogelijk dat op vrij korte termijn de 90D wordt verwacht, je kan ook nog even wachten en dat in de gaten houden.

หวยออนไลน์ 888
Door

หวยออนไลน์ 888

op 27 Feb 2020

Good post. I'm going through many of these issues as well..

lottoหวยออนไลน์
Door

lottoหวยออนไลน์

op 03 Mar 2020

Undeniably imagine that which you said. Your favorite reason appeared to be on the net the simplest thing to be mindful of. I say to you, I definitely get irked even as other folks consider worries that they plainly don't realize about. You controlled to hit the nail upon the highest as neatly as defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be again to get more. Thank you

Joyce
Door

Joyce

op 09 Mar 2020

Hoi Joris! Leuke artikelen en heel handig. Precies wat ik zoek. Ik heb nu een instapcamera (Canon EOS 750D) met mn favo 55 mm lens. Ik doe vooral portretfotografie en ik wil deze hobby iets serieuzer nemen, ik merk dat ik er nu al wat mee kan verdienen. Deze stap betekent natuurlijk: investeren. Met m’n huidige instapcamera kan ik geen hele bruiloften doen, daar wil ik graag naar toe en deze staan op de planning. Ik ben heel erg Canon fan (chill menu) en ik vind scherpe foto’s belangrijk. Ik ben dus op zoek naar uets (semi)professioneels maar ik hoef wat mij betreft nog geen 5000 eu uit te geven. Wat raad je aan? - Joyce

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Mar 2020

Hi Joyce, zie ik ook mijn artikel Meer" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/trouwfotografie-tips/">Meer dan 30 tips voor fotografie van bruiloften. Je bedoelt denk ik 50 mm lens ipv 55 mm. Ik raad aan een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-90d-of-80d/">Canon EOS 90D of 80D. Dit is semi professioneel. En dan de 750D als 2e body houden voor de bruiloft. Scherpe foto's maak je vooral door goede instellingen, goede lenzen en daarna komt de body pas. Dus investeren in lenzen is belangrijk. Met name lichtsterke lenzen zijn belangrijk, hoewel het nog belangrijker is dat jij durft bruiloften te fotograferen. En ook is je marketing belangrijker dan hoe goed je bent of met welk materiaal je werkt, klinkt misschien apart maar zo is het wel.

Marcella
Door

Marcella

op 23 Jan 2021

Beste Joris, Welke camera en objectief of objectieven raad jij aan voor een beginner? Ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik heb nu een Nikon D5000, maar die ligt eigenlijk al enige jaren in de kast. Qua pixels is deze uiteraard allang verouderd en daarom kijk ik naar een nieuwe, maar ja er zijn er zoveel. Ook nieuw voor mij systeemcamera? Wat zoek ik.. een camera die scherpe foto's kan maken binnenshuis waarbij mijn honden en pups (die ik fok) voornamelijk model zullen zijn. En een camera die ik op wandelingen mee kan nemen, die mooie actiefoto's van rennende honden kan maken. Dan heb ik vast ook een goede lens nodig om ze van veraf nog enigszins te kunnen fotograferen. Maar ik vind het ook fijn als ik de camera mee kan nemen op vakantie (cultuur snuiven). En ja natuurlijk het liefst een beetje betaalbare camera en lens/lenzen, want ik moet nog zoveel leren. Wat ik dan mooi via jouw cursussen kan doen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 Jan 2021

Je kan bijvoorbeeld denken aan een Sony A6100 met een 50-210mm lens en een 50mm lens voor portretfoto's van de honden binnen. Wel is het best een uitgave. Dit is vaak zo bij een systeemcamera. Maar het is wel wat kleiner.Alternatief is een spiegelreflex: Canon EOS 250D met 18-55mm lens, 55-250 mm STM lens en 50mm lens voor portretten van de honden binnen. De Sony is wel beter voor actiefoto's van honden. Als je meer wil, kan je mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Programma volgen

Gezocht: telefoon met goede camera - Elkeblogt
Door

Gezocht: telefoon met goede camera - Elkeblogt

op 10 Apr 2021

[…] heb namelijk een hele mooie spiegelreflexcamera. Die maakt ècht goede foto’s (vind ik zelf haha). Mag ook wel voor die prijs. Maar zodra we […]

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Apr 2021

Ik richt me niet op telefoons Elke

Hans Kruizinga
Door

Hans Kruizinga

op 24 Sep 2022

Hallo meneer Dijkema Ik heb nu een canonpowershot SX 30 IS ,maar ben op zoek naar een spiegelreflex camera. Ik heb een budget tussen de 400,00 en 800,00 euro. Ik wil zelf graag natuur foto's maken en aktie foto's van mijn 2 labradors. Wat is geschikt ?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 29 Sep 2022

Hi Hans,Met jouw budget is een spiegelreflexcamera een optie of je zou voor een instapmodel systeemcamera kunnen gaan. Die laatste is namelijk sneller. Bijvoorbeeld Canon EOS M50 (II). Die schiet meer foto's per seconde (dat is goed voor actiebeelden van je honden). Spiegelreflex is in die prijscategorie met 5 foto's per seconde minder snel. Ik vind zelf de Sony A6100 nog wat beter voor bewegende beelden maar die zit wel op de grens van je budget. Wil je toch spiegelreflex, dan bijv. Canon EOS 250D of Nikon D5600.

Reactie plaatsen