• Slider 11
  Workshop Lange Sluitertijden
  Nederland & België, word creatief met water!

Workshop Lange Sluitertijden Fotografie

Water creatief fotograferen

Met lange sluitertijden kun je water op een andere, creatieve manier in beeld brengen. Een prachtige, rustige sfeer waardoor rotsen of bruggen de aandacht krijgen of die gave subtiele of juist woeste stroming van water overbrengen!

Praktijkgericht & Inspirerend

Na de uitleg gaan we direct in de praktijk aan de slag. Veel fotograferen en anders kijken. Leer werken met grijsfilters, welke camera-instellingen zijn belangrijk? Wat zijn de juiste sluitertijden voor verschillende effecten?

Fotogenieke Locaties

We gaan de Brouwersdam bij Renesse fotograferen en de moderne Zeelandbrug. De locaties zijn zowel voor Nederland als België goed te bereiken. We parkeren direct bij de fotolocaties, nauwelijks lopen.

Persoonlijke Aandacht

Wie Kijk & Zie kent, weet dat niet alleen algemene uitleg wordt gegeven maar dat ook persoonlijke aandacht belangrijk is. Leer zelf te werken met een (of meer) grijsfilters door een fulltime fotografiedocent.

Zo beleefden cursisten deze Workshop Lange Sluitertijden

 Lange Sluitertijden Workshop Zeeland Grijsfilter

 Ga mee naar de Brouwersdam & de zeelandbrug. Een prachtige, moderne brug die heel geschikt is om te fotograferen met lange sluitertijden...

Waarom de Workshop Lange Sluitertijden bij Kijk & Zie Fotoschool

 • Fulltime fotografiedocent
  Als je wil leren fotograferen, ga je dan naar een persoon die het wel interessant vindt om hiermee bij te verdienen of naar iemand die het roer helemaal heeft omgegooid en bewust heeft gekozen om fulltime mensen te begeleiden? Iemand die niet meer aan fotoshoots doet maar alléén lesgeeft en die begrijpelijke uitleg belangrijk vindt.  

 • Persoonlijke aandacht
  Wie al eens een Workshop bij Kijk & Zie heeft gevolgd, weet dat individuele aandacht voor mensen belangrijk is. Iedereen leert anders en heeft zijn eigen camera, zijn eigen sterke en minder sterke kanten in zijn fotografie. Je krijgt niet alleen algemene uitleg, maar ook iemand die met jou meekijkt tijdens het fotograferen. 

 • Je leert ook een simpel maar heel handig trucje dat ik zelf gebruik waardoor je zonder te hoeven rekenen de juiste sluitertijd instelt die past bij de sterkte van jouw grijsfilter, dit heeft tot nu toe bij elke camera gewerkt. Als extra ontvang je ook  een 'cheatsheet' op papier voor het gebruik van de juiste sluitertijden met een grijsfilter, maar eigenlijk heb je het niet eens meer nodig.

 • Sterk portfolio lange sluitertijden & water
  Kijk & Zie heeft echt passie voor water, het portfolio landschap in Nederland staat vol met foto's van lange sluitertijden & water. Zeker van Zeeland. Aan de kwaliteit worden hoge eisen gesteld

 • Prijzen & Nominaties
  In 2014 en 2015 won Joris Dijkema (docent/eigenaar Kijk & Zie Fotoschool) diverse Prijzen & Nominaties in fotowedstrijden. In ontwikkeling blijven is erg belangrijk bij Kijk & Zie.

 

Workshop Lange Sluitertijden Fotografie Zeeland

Maak ook kennis met de veelzijdige Brouwersdam bij Renesse/Ouddorp (Nederland).

Zuidpier IJmuiden Grijsfilter Lange sluitertijd bewegend water

Één van mijn favoriete beelden, gemaakt met een grijsfilter en een wat langere sluitertijd. Met grijsfilters is het ook mogelijk om die woeste (of subtiele) stroming  van water te laten zien in je foto's (Foto: Zuidpier IJmuiden).

Voor wie is deze Workshop Lange Sluitertijden?

Voor fotografieliefhebbers uit Nederland en België die houden van water en kustfotografie en die tijdens een praktijkgerichte workshop in Zeeland willen leren hoe je creatieve effecten creëert met lange sluitertijden (long exposure) en water. Na de Workshop heb je geleerd hoe het fotografie met grijsfilters werkt, wat de valkuilen zijn, hoe je verschillende effecten creëert met water, welke sluitertijden je daarvoor gebruikt en meer!

Je krijgt door het werken met lange sluitertijden veel meer creatieve mogelijkheden om je foto's van water naar een hoger niveau te brengen, in Nederland/België maar ook tijdens vakanties waarin je betere foto's wil maken van bijvoorbeeld watervallen, zee of stromende beekjes. 

 Workshop Lange Sluitertijden Kustfotografie

Schilderachtig beeld van aanspoelende golven aan de Brouwersdam bij Renesse/Ouddorp...

Wat je nodig hebt voor de Workshop

 • Basiskennis van het werken met diafragma, sluitertijd en ISO. 
 • Een digitale camera waarmee je lange sluitertijden kunt gebruiken en diafragma en ISO kan instellen. Je camera kan net zo goed een instapmodel zijn. Twijfel je over je camera, stuur gewoon even een berichtje.
 • Een groothoek- of standaardlens. Veel telebereik heb je voor de Workshop niet zozeer nodig.
 • Een stevig statief. 
 • Een grijsfilter (of meerdere), bijvoorbeeld een 10 stops grijsfilter. Per merk kan zo'n grijsfilter anders heten. Deze is overdag goed te gebruiken om langere sluitertijden te gebruiken en de 'beweging uit het water te halen' (glad water). Heb je vragen over de aanschaf van een grijsfilter, neem dan even contact op. 

Workshop Lange Sluitertijden Zeeland

De Brouwersdam bij Renesse/Ouddorp tijdens een woeste ochtend (Nederland). 

Programma van deze praktijkgerichte workshop

 • We treffen elkaar op onze 1e locatie, vlakbij de Brouwersdam in de buurt van Renesse/Ouddorp (de exacte locatie ontvang je na aanmelding). We kunnen direct parkeren aan zee, geen gesjouw met spullen. 
 • Gezamenlijke uitleg over fotografie met langere sluitertijden en water: waarom en hoe? In welke volgorde is het handig werken, welke instellingen kies je nu, hoe ga je om met het grijsfilter, de belichting, het scherpstellen, de kleur en meer. 
 • Je gaat al snel in de praktijk aan de slag terwijl ik bij jullie langskom om tips te geven en om te kijken hoe het met je fotografie gaat. 
 • Later gaan we naar onze 2e locatie (wanneer precies hangt af van het weer), de strak vormgegeven Zeelandbrug die heel mooi is om te fotograferen met langere sluitertijden. We kunnen dichtbij de brug komen en de voorgronden (keien/algen enzovoorts) zijn interessant in je foto's. We hoeven nauwelijks te lopen met onze spullen. 
 • Je leert ook een simpel maar heel handig trucje dat ik zelf gebruik waardoor je zonder te hoeven rekenen de juiste sluitertijd instelt die past bij de sterkte van jouw grijsfilter, dit heeft tot nu toe bij elke camera gewerkt.

De Workshop is vooral praktijkgericht

Workshop Lange Sluitertijden Fotografie filters

De veelzijdige Brouwersdam bij Renesse/Ouddorp...


Je docent

De Workshop wordt geleid door Joris Dijkema, fulltime fotografiedocent en eigenaar van Kijk & Zie Fotoschool. 


Agenda, locatie en beschikbaarheid 2018

Locatie
We verzamelen vlakbij de Brouwersdam in de buurt van Renesse/Ouddorp, langs de N57 in Zeeland (Nederland). De exacte locatie volgt na aanmelding, het is direct te bereiken met de auto. Later gaan we fotograferen bij de mooie Zeelandbrug (Colijnsplaat). 


Investering

Nu € 79,-


Schrijf je helemaal onderaan simpel in

Scroll naar beneden en schrijf je simpel in.

Op alle Fotocursussen & Workshops zijn de Algemene Voorwaarden Cursussen & Workshops van Kijk & Zie Fotoschool van toepassing. 


De Brouwersdam bij Renesse/Ouddorp is binnen een uur te bereiken vanaf Rotterdam, Den Haag, Leiden, Roosendaal, Dordrecht en Bergen op Zoom. Vanaf Antwerpen (België) is de reistijd naar de Zeelandbrug minder dan een uur en vanaf Gent (België) iets meer dan een uur. De Zeelandbrug ligt vanuit België op de route naar de Brouwersdam. 

 • Westkappelle woest