• Slider 1

Vervolgcursus Fotografie: Licht, Compositie, Controle

Persoonlijke Instelgarantie & Fotofeedback

Elke camera is anders. Net als bij de Avondcursus kijkt je docent elke les persoonlijk met je mee bij het instellen van jouw camera. Tijdens praktijkopdrachten pas je nieuwe kennis meteen toe en door de persoonlijke feedback op jouw foto's leer je.

Creatiever Fotograferen: Silhouetten & Beweging

Leer creatiever fotograferen met nieuwe technieken & opdrachten. Hoe fotografeer je het beste artistieke silhouetten? Hoe behoud je de sfeer met je belichting? En hoe word je creatiever met beweging in je foto's?

Levenslang profijt & begrip

De cursus wordt met duidelijke uitleg stap voor stap opgebouwd om jou het hele systeem van fotografie te leren en onder begeleiding toe te laten passen. Ook als je niet technisch bent. Wat je ook fotografeert, je profiteert hier je leven lang van.

Praktijkdag: Dierenfotografie & Natuur met hertengarantie

We gaan een dag in één van de mooiste Nederlandse duingebieden direct in de praktijk herten en natuur fotograferen. We blijven tot zonsondergang om het mooiste licht te benutten.

Zonsopkomst & Zonsondergang

Waarom worden foto's van zonsopkomst of zonsondergang vaak niet zo mooi als ze zijn? Begrijp de oorzaken en leer nieuwe technieken om je foto's wel goed te belichten: een sfeervol, natuurlijk resultaat!

Verbeter je composities: Bewust Kijken

Maak je composities krachtiger door bewuster te kijken en de juiste elementen te gebruiken! Door het bespreken van jouw foto's en die van je medecursisten ga je anders kijken en je niveau verhogen.

Belichting 100% zelf regelen: M-Stand direct toepassen

Leer door begrijpelijke uitleg en oefeningen tijdens de lessen hoe en wanneer je diafragma, sluitertijd en ISO helemaal zelf instelt voor de meeste controle. Je zult zien dat belichting voorspelbaar is.

Het Licht zien & Sfeer overbrengen

Licht kan je foto's echt maken of breken. Welke soorten licht zijn er, hoe kun je het licht optimaal benutten in jouw foto's? Leer het licht en schaduwen te zien en vergroot de sfeer en zeggenskracht van jouw foto's.

Inschrijven Vervolgcursus Fotografie: Licht, Compositie, Controle

Zo beleefden cursisten deze Vervolgcursus

Fotografiecursus Geldermalsen Culemborg Zaltbommel Tiel Vervolg vervolg1 Voor wie is de Vervolgcursus Fotografie: Licht, Compositie, Controle

 • De Vervolgcursus Fotografie: Licht, Compositie, Controle is het Vervolg op de Avondcursus Fotografie voor fotografen die zich willen ontwikkelen en hun foto's willen verbeteren. Heb je de Avondcursus Fotografie gevolgd, dan kun je je zeker inschrijven. Je hoeft geen gevorderde fotograaf te zijn. De Vervolgcursus sluit goed aan op de Avondcursus. 

 • Heb je de Avondcursus Fotografie niet gevolgd, dan kun je ook deelnemen als je beschikt over basiskennis van fotografie en je camera: instellen en begrijpen van diafragmavoorkeuzestand, sluitertijden voor het fotograferen uit de hand, ISO, scherpsteltechnieken). De M-stand hoef je zeker nog niet te beheersen. Je hoeft dus geen gevorderde fotograaf te zijn en je instellingen altijd onder controle te hebben maar als je nog niets weet van diafragma, sluitertijd, ISO, scherpstellen enz, volg dan eerst de Avondcursus Fotografie in Geldermalsen, Tiel, Culemborg of Zaltbommel.

 • Je wil niet alleen investeren in betere apparatuur omdat dat je nog geen betere fotograaf maakt. 

 • Je ziet in dat je in 5 keer stap voor stap meer gaat leren en betere foto's zult maken in plaats van in één dag overspoeld te worden met informatie. En vaak geen feedback op je foto's te ontvangen. Persoonlijke aandacht is belangrijk bij Kijk & Zie Fotoschool.
    
 • Je wil in de praktijk leren fotograferen in een heel mooi duingebied in Noord-Holland waar we sowieso herten fotograferen en waar de kans op vossen groot is (zie hier verderop). 

 

Workshop Fotografie Herten Ree Natuur Amsterdamse Waterleidingduinen

Samen in de praktijk Dieren & Natuur fotograferen in een prachtig duingebied waar herten zich zullen laten zien (100% zeker). We blijven tot zonsondergang voor het mooiste licht. 

Foto cursist Rob de Leeuw Vervolgcursus Fotografie

Foto gemaakt door cursist Rob de Leeuw tijdens de praktijk van deze Vervolgcursus. In het duingebied waar wij gaan fotografen laten vossen zich vaak zien. Het eerlijke verhaal is dat de vossen niet meer schuw zijn omdat mensen ze hebben gevoerd/voeren. Niet zoals het hoort, wel is het erg mooi als je een vos te zien krijgt. 13 van de 15 keer hebben we een of meer vossen gefotografeerd.

flitslicht flitskracht instellingen controle

Leer ook over flitsen. Wanneer flits je? Hoe regel je de kracht zelf? Wat is belangrijk qua instellingen? Wat is slim in wisselende omstandigheden, zoals tijdens een feest of evenement? Als extra leg ik ook een externe flitser (opzetflitser) uit. Deze hoef je voor de cursus niet te hebben. 


Wat heb je nodig?

De cursus is vooral ontwikkeld voor mensen met een:

 • digitale spiegelreflexcamera (ook de beginnersmodellen);
 • systeemcamera of hybride/brugcamera;
 • Compactcamera met uitgebreide instelmogelijkheden. Sommige functies kunnen dan wat anders werken.

Inclusief wekelijkse samenvatting van de lessen

Net als bij de Avondcursus Fotografie ontvang je weer de samenvattingen van deze cursus zodat je het thuis nog eens door kunt kijken en niet alles hoeft op te schrijven tijdens de lessen.

Vervolgcursus Fotografie Geldermalsen Zaltbommel Culemborg samenvatting k2
Waarom kiezen voor Kijk & Zie Fotoschool?

 • Persoonlijke Instelgarantie
  Niet alleen algemene uitleg, elke les kijkt je docent meerdere keren individueel met je mee bij het instellen van jouw camera. Duidelijke uitleg en aandacht zijn belangrijk.

 • Fulltime fotografiedocent
  Als je wil leren fotograferen, ga je dan naar een winkel of naar iemand die hiermee wil bijverdienen of naar iemand die zich fulltime richt op het geven van Cursussen & Workshops Fotografie, mensen wil helpen, zichzelf blijft ontwikkelen en de kwaliteit van zijn portfolio belangrijk vindt. De cursus wordt geleid door Joris Dijkema, fotografiedocent en eigenaar van Kijk & Zie Fotoschool.

 • Duidelijke uitleg
  Je wil iemand die je camera stap voor stap duidelijk kan uitleggen. Een cursus met een doordachte opbouw. 
 • Prijzen & Nominaties
  In 2014, 2015, 2016 won Joris Dijkema diverse Prijzen & Nominaties in fotowedstrijden.

 • Nazorg
  Na de cursus nog een vraag over de inhoud? Kijk & Zie is gericht op groei en krijgt energie van mensen die zich graag ontwikkelen. Stuur een mail en ik antwoord persoonlijk (fair use). 

Creatiever fotograferen met beweging Cursus Fotografie

Leer creatiever fotograferen. Foto van cursist Sander van Loon.


Agenda, locatie & beschikbaarheid 2018

Culemborg

 • Donderdag 11, 18, 25 januari, 1 februari 2018 (19.30 - 21.45 uur) VOL
  Praktijk Natuur/Dieren: zaterdag 27 januari 2018 van 12.15 - 17.15 uur (tot zonsondergang). Locatie, nabij Zandvoort (exacte locatie volgt na aanmelding; carpoolen vaak mogelijk).

Geldermalsen 

 • Vrijdag 12, 19, 26 januari, 2 februari 2018 (19.30 - 21.45 uur) - VOL
  Praktijk Natuur/Dieren: zaterdag 24 februari 2018 van 13.15 - 18.15 uur (tot zonsondergang). Locatie, nabij Zandvoort (exacte locatie volgt na aanmelding; carpoolen vaak mogelijk).

 • Vrijdag 23 februari, 2, 9, 16 maart 2018 (19.30 - 21.45 uur) - NOG SLECHTS 1 PLAATS BESCHIKBAAR
  Praktijk Natuur/Dieren: zaterdag 31 maart 2018 van 15.15 - 20.15 uur (tot zonsondergang). Locatie, nabij Zandvoort (exacte locatie volgt na aanmelding; carpoolen vaak mogelijk).

 • Woensdag 21, 28 maart, 4, 11 april 2018 (19.30 - 21.45 uur) VOL
  Praktijk Natuur/Dieren: zaterdag 14 april 2018 van 15.30 - 20.30 uur (tot zonsondergang). Locatie, nabij Zandvoort (exacte locatie volgt na aanmelding; carpoolen vaak mogelijk).

 • Vrijdag 18, 25 mei, 1, 8 juni 2018 (19.30-21.45 uur) NOG SLECHTS 3 PLAATSEN BESCHIKBAAR
  Praktijk Natuur/Dieren: zaterdag 2 juni 2018 van 17.00 - 22.00 uur (tot zonsondergang). Locatie, nabij Zandvoort (exacte locatie volgt na aanmelding; carpoolen vaak mogelijk).
  Bonusworkshop Sfeervolle Avondfotografie Den Bosch zaterdag 8 september 2018 van 19.45 - 23.00 uur. Start- & eindlocatie is centraal station 's-Hertogenbosch*

  *Let op, bonusworkshop Sfeervolle Avondfotografie Den Bosch is alléén geldig voor wie zich uiterlijk 2 dagen na de Avondcursus heeft ingeschreven. Kosteloos annuleren kan nog tot 3 weken van tevoren per mail.

 

 

Kan je een keer niet? Dan kijken we in overleg wanneer je kan inhalen!  

Bereikbaarheid
De locaties beschikken over vrije parkeergelegenheid voor de deur. 

Cursus fotografie Vervolg Geldermalsen Culemborg Zaltbommel Tiel Den Bosch

Leer het licht te gebruiken in je foto's. Alleen een goede compositie is vaak niet genoeg. Het licht maakt of breekt je foto's. 


Investering

€ 255 + € 10 euro voor cursusmateriaal voor 4 lessen met individuele aandacht, fotofeedback & de praktijkdag tot zonsondergang in de duinen. 

 

"Een investering in jouw ontwikkeling als fotograaf zorgt ervoor dat je de mogelijkheden van jouw camera en van jezelf veel meer benut."

Op alle Fotocursussen & Workshops zijn de Algemene voorwaarden voor Fotocursussen & Workshops van toepassing (klik op de link om deze in te zien of te downloaden).


Na deze Cursus toch nog een vraag?

Stel je vragen (die te maken hebben met de cursus) via e-mail of op het Blog. Ik antwoord persoonlijk.  

Inschrijven Vervolgcursus Fotografie: Licht, Compositie, Controle

Foto's van cursisten van deze cursus die het licht bewust gebruikten